Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
joasia1969
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 19.01.2020 16:33

  • pliki muzyczne
    19
  • pliki wideo
    89
  • obrazy
    16490
  • dokumenty
    1685

19213 plików
36,68 GB

obrazek

Ciasta i Ciastka Zakonnic


  • 29 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 25 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 27 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika bazik99

  • 26 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 25 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 26 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 24 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 24 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 25 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 27 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 29 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 3,4 MB
  • 13 maj 13 20:35

zachomikowany

  • 26 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

z chomika magrex

  • 31 KB
  • 13 maj 13 20:35
Składniki:
* 1 kg kwaskowatych jabłek
* (po obraniu i umyciu ok. 750 g)
* 50 g orzechów laskowych
* 50 g rodzynek
* sok z 1 cytryny
* 1 łyżeczka cynamonu
* 10 ml calvadosu
* 150 g masła
* 150 g cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 4 jajka
* szczypta soli
* otarta skórka z 1 cytryny
* 300 g mąki
* 1 opakowanie proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka
Do pieczenia i posypania:
* masło do natłuszczenia formy
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g masła do pieczenia
1. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na małe cząstki. Orzechy laskowe grubo posiekać, dodać rodzynki, sok z cytryny, cynamon i calvados i wszystko wymieszać z jabłkami. Odstawić.
2. Z masła, cukru, cukru waniliowego, jajek, soli, otartej skórki z cytryny, mąki, proszku do pieczenia zarobić gładkie ciasto (można do tego użyć malaksera).
3. Piekarnik nastawić na 200°C (gaz: stopień 4). Formę do ciasta o średnicy ok. 28 cm natłuścić masłem. Wylepić ją, biorąc na to ok. 2/3 ciasta.
4. Ostrożnie rozłożyć na cieście masę jabłkową. Teraz do reszty ciasta dodać 4 łyżki mleka, zarobić i rozłożyć ciasto możliwie gładko na jabłkowej masie.
5. Zmieszać cukier z cynamonem i posypać wierzch ciasta. Rozłożyć na nim kawałeczki masła. Piec w piekarniku ok. 60 minut.
Szarlotka smakuje najlepiej ze świeżą bitą śmietaną. Smak tej ostatniej może dodatkowo podnieść kilka łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego).

z chomika magrex

  • 12 KB
  • 13 maj 13 20:35
Składniki:
* 2 i 1/2 szklanki słodkiego mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 pełna szklanka cukru kryształu
30 dag masła
25 dag kokosu
4 paczki herbatników (np. Leibniz)
1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku

Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus. Na desce położyć papier do ciasta, na nim rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
Potem zostaje już tylko się delektować...

z chomika magrex

  • 15 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

zachomikowany

  • 11 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

zachomikowany

  • 50 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

zachomikowany

  • 12 KB
  • 13 maj 13 20:35
obrazek

zachomikowany

  • 178 KB
  • 13 maj 13 20:35
SEKRET MNISZKI
Ciasto I*:
20 dag margaryny/masła
20 dag cukru pudru,
20 dag mąki,
8 żółtek,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II**:
30 dag mąki,
15 dag margaryny/masła,
10 dag cukru pudru,
3 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao
Masa serowa***:
1,20 kg zmielonego sera,
60 dag cukru pudru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
12 jaj,
30 dag margaryny/masła,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
3-4 łyżki cukru,
200 g masła,
1 galaretka czerwona,
1 puszka ananasów
Ulubiona polewa
Ciasto I: masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto (użyłam foremki o wymiarach 36x24 cm).
Ciasto II: z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zamrozić.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę z białek, a na końcu zamrożone ciasto ciemne starte na tarce o grubych oczkach.
Spód blaszki wyłożyć ciastem II jasnym, rozprowadzić masę serową i upiec.
Krem ananasowy: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, a na końcu tężejącą galaretkę i owoce ananasa.
Przełożenie: sernik - krem - ciasto I - polewa.
Uwagi:
* na pewno na przyszłość zrobię z połowy porcji - biszkopt wyszedł jak dla mnie za gruby
** ciasto podzieliłabym w proporcji 2/3 białe i 1/3 z kakao, wcześniej bym je też lekko podpiekła, zanim wyłożyłabym ser
*** najważniejsza uwaga - pół porcji! Sera wyszło tyle, że musiałam piec połowę masy serowej w keksówce (prawie cała wyszła)

z chomika magrex

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    18
  • obrazy
    3
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

22 plików
5,71 MB




NegraChomik napisano 9.10.2012 19:48

zgłoś do usunięcia
obrazek
darmowe_fragmenty

darmowe_fragmenty napisano 25.10.2012 17:44

zgłoś do usunięcia
tekst alternatywny
pyelobet3688

pyelobet3688 napisano 18.05.2013 13:47

zgłoś do usunięcia
t5j2mca47

t5j2mca47 napisano 4.12.2013 08:55

zgłoś do usunięcia
magdalenka95

magdalenka95 napisano 26.09.2014 21:45

zgłoś do usunięcia
obrazek
madsboy7

madsboy7 napisano 17.11.2014 21:44

zgłoś do usunięcia

Czy już znasz treść książki

"WIELKI  BÓJ"?

Jeśli nie - to kliknij na baner i pobierz

w wersji pdf lub mp3

za free!

tekla-ja

tekla-ja napisano 16.06.2017 07:58

zgłoś do usunięcia
zapraszam
meyepas293

meyepas293 napisano 3.05.2022 06:55

zgłoś do usunięcia
Super chomik
doyiban935

doyiban935 napisano 1.12.2022 13:35

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności