07.Dziennik Toskanski.mp3
-
✿ Pyszne 25 -
10 tajemnic Egiptu -
∞ ∞ 1793r. Wandea -
∞ ∞ 1936-39r. Wojna w Hiszpanii -
Anna Starmach 25 min -
Aureola -
Biesy -
Bizancjum -
BROWNING Robert -
Chwile (2008) -
CIEKAWOSTKI -
Cisza Jak Ta -
Człowiek Średniowiecza -
Danton -
Dostojewski Fiodor - Biesy -
Downton Abbey sezon 1 (2010) lektor PL -
DUDEK Antoni -
Dziennik toskanski -
Dziennik toskanski(1) -
Dziennik toskanski(2) -
Epoka napoleońska(1) -
Filmy o średniowieczu -
galimatias -
Historia Rosji -
Inne -
Kacper Ryx -
LE GOFF Jacques -
Lewiatan -
Lubie Gotowac -
Łysiak Waldemar -
Napoleon Bonaparte -
Napoleon Bonaparte (ksiazki o...) -
Nasze Światy (2011) -
Nowy Testament - Chleb z Nieba -
O.F.Błaszkiewicz 2 -
Pamięć i sprawiedliwość -
plansze edukacyjne wos -
Pomoc kuchenna i wędkarze - O.A.Szustak -
prawosławne pieśni -
Przyjaźń - dar i zaufanie - T.Hajduk -
Rysunki jednostek wojskowych -
Sen Natchniony (2006) -
Słońce twojego sekretu - O.F.Błaszkiewicz -
STUDIA -
Średniowiecze -
Średniowieczna Europa - wychodzenie z mroku -
TAZBIR Janusz -
To skomplikowane. Rmvb -
Ukochana Ojczyzna-medytacje w Polcieniu -
SŁOWNIK APOLOGETYCZNY
Tessa Capponi-Borawska przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych. Oczami Autorki oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku - możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni. Książka objęta patronatem Merlin.pl
Biografia, autobiografia, pamiętnik
Autorka, urodzona w Toskanii, opisuje ukochane zakątki, rytm życia rodzinnego domu i jego sekrety, wyprawy połączone z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Czytelnik przenika do świata niedostepnego dla turystów. Jego nieodłączną cześcią jest świat stołu zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek i wina z własnej winnicy. Tym soczystym opowieściom i zmysłowym opisom towarzyszą proste przepisy na potrawy i przysmaki podawane na stole w rodzinnym domu Autorki, ale także w niezliczonych knajpkach i restauracjach Toskanii.
czyta Krystyna Czubówna