Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
borowiak65
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Piotrek

widziany: 18.10.2016 19:15

  • pliki muzyczne
    1946
  • pliki wideo
    18308
  • obrazy
    30549
  • dokumenty
    1408

54447 plików
8728,46 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
borowiak65
► 2500 Filmów Dokumentalnych i Popularno-Naukowy ch
► KONCERTY HD
►►FILMY◄◄
 
►►POLSKIE-FILMY-S ERIALE KABARETY i cała reszta◄◄
 
►►TO CZEGO SZUKASZ-JEST TU !!!◄◄
 
►BORY TUCHOLSKIE
 
►DOKUMENTALNE- PRZYRODNICZE
 
●BBC
 
●DISCOVERY
►DYSCOVERY
►GRY KOLEKCJE
 
►GRY PC [1 plik]
 
►GRY PC 2012
 
►GRY XBOX360
 
►KONCERTY
 
►KULINARNE-filmy, przepisy,diety
 
Bimber i alkohole
CHLEB
Ciasta -pychota
 
dania mięsne
 
Dietetyka i żywienie
DIETY
FILMY
 
●15 minut Jamiego
●30 minut Jamiego
●Adam Chrząstowsk i
 
Adam w sieci - patenty i triki
●Anielska kuchnia
 
●Sezon 1
●Sezon 2
●Anna Olson -sezon na świeżość
●Apetyczny tydzień z Rachael
 
●AVI
●MP4
●RMVB
●Czego nie wiecie o,,,
 
AVI
RMVB
●Domowy kucharz-Mic hael Smith
●Donna Hay - szybkie świeże proste
●Gary Rhodes w kuchni przez czły rok-AVI
 
WMV
●Gary Rhods za stołem
●Gordon Ramsay - We własnej kuchni
 
●MP4
●Gotowanie po śląsku
●Gotuj I Chudnij
●Gotuj z Rączką
●Jacques Pepin-nowe dania na szybko
●Jak Przygotować Sushi
●Jame w Domu 2
●James Martin i jego ogród
●Jamie Oliver
 
Jamie w domu-Jam ie Oliver
●Julie Gotuje
●Kawa Przepisy
●Klub Lekich Smakołyków
●Klub lekkich smaków-Silv ana Franco
●Koktajlei Drinki
●Koszer macher
●Kotlety TV
●Kuchenna chemia
●Kuchenne koszmary Gordona Ramsaya
 
●MP4
●Kuchnia francuska
●Kuchnia francuska po prostu
●Kuchnia smaki świata Rambo
●Kuchnia Świata
●Kuchnia wegetariańs ka
●Kuchnia z Okrasą
 
Kuchnia z Okrasą-A VI
●Kulinarne wyprawy Gordona Ramsaya
 
●Sezon 1
 
●MP4
●RMVB
●Sezon 2
●MP4
●RMVB
●Kwestia smaku
 
●AVI
●MP4
●Łatwa kuchnia indyjska
 
●AVI
●WMV
●Łatwe przepisy na wielki apetyt
●Michel ze smakiem AVI
 
WMV
●Mniam mniam
●Na Zakupach Z kucharzem
●Nagi szef
●Niecodzien ne rarytasy
 
●AVI
●RMVB
●NIEnaŻARTY
●Nigella gryzie
●Nowe dania na szybko-Jacq ues Pepin
●Okrasa-Łam ie Przepisy-HD (nowy sezon)
 
●MP4
●Okrasa-Łam ie Przepisy-HD
 
RMVB
WMV-MP4
●Ostoja-kuc hnia myśliwska
●Pascal - Po prostu gotuj
 
●MP4
●Pascal kontra Okrasa
 
●Okrasa
 
●AVI
●MPEG -4
●Pascal
●AVI
●MPEG -4
●Pascal po polsku,
 
●MP4
●Pyszna Wielkanoc
 
●AVI
●MP4
●RMVB
●Pyszne 25
 
●AVI
●RMVB
●Pyszne.25 sezon 2
 
●MP4
●Rączka gotuje (nowy sezon)
 
●WMV
●Rączka gotuje-AVI
 
WMV
●Resturacje od kuchni
 
●MP4
●Rick Stein i ambasador Japonii
●Rick Stein I Kuchnia na Dalekim Wschodzie
●Rick Stein I Kuchnia śródziemnom orska
 
RMVB
●Rick Stein i owoce morza
●Rick Stein kninarni bohaterowie
●Rick Stein w Hiszpanii
●Robert Sowa
 
●Wideo blog Roberta Sowy
AVI
FLV
●Sąsiad na widelcu Sezon 1
 
●Przepis y z odcinków
●Śląskie gotowanie
 
Kuchnia po Śląsku
●Słodki Drań
●Słodki James
●Smaki Czasu z Karolem Okrasa
 
WMV
●Smaki polskie
●Smakuj świat z Pascalem 1
●Smakuj świat z Pascalem 2
●Smakuj świat z Pascalem 3
 
●AVI
●Szalona kuchnia Hestona
 
●AVI
●Szczypta smaku
 
●MP4
●Top Chef
●Ucztowisko Jamiego
●Ulubione Potrawy Rachel
●W kuchni z Rachel Allen
●Wino-instr ukcja obsługi
●Wściekłe gry
●Żołodek czy rozsąndek
James Martin i jego ogród
Kuchnia francuska po prostu - POLECAM
Kuchnia francuska po prostu 2
Ł'Apetyt
Martha piecze
Na słodko 2
Na słodko 3
Natura Kuchni Polskiej
ozdabianie potraw
 
DEKOROWANIE POTRAW
Przepisy kulinarne
 
W interesie mięsożercy
Wielka włoska wyprawa Jamiego
Włoskie przepisy z River cafe
Wystarczy 5 składników
Zrób sam
►MUZYKA,POLSKA,ZA GRANICZNA
 
►NAWIGACJE
 
■ Garmin City Navigator Europe NT 2012.30
■ Navigon Q1 2012
■ Tomtom 880.3810
►PROGRAMY PC
 
►SPORT-FILMY,(róż ne dyscypliny)
 
►WĘDKARSKIE
 
►ZACHOMIKOWANE
EURO 2012 - Mecze
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 320,8 MB
  • 30 gru 13 23:49
obrazek

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy:


Składniki:

Muffiny:
200 g mąki pszennej, przesianej
1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia
4 łyżki cukru 100 ml mleka
1 limonka, sparzona i wyszorowana
3 jaja
1/2 łyżeczki startego imbiru
200 g masła
300 g upieczonych buraków w skórce, obranych, drobno startych
150 g koziego sera 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę

Koktajl:
500 g krewetek gotowanych, pozbawionych główek i pancerza, z pozostawionymi ogonkami
2 dojrzałe awokado, umyte
1 ostra papryczka, umyta, pozbawiona gniazd nasiennych, drobno posiekana
2 limonki, sparzone i wyszorowane
100 g serka śmietankowego Fromello
garść świeżej kolendry, umytej
sól, czarny pieprz, oliwa z oliwek
1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki majonezu

Tarta - Ciasto:
250 g mąki pszennej (oraz niewielka ilość do podsypania ciasta)
150 g zmrożonego masła, pokrojonego na mniejsze kostki 50 g kaszy gryczanej, sypkiej, zmielonej
szczypta soli
2 małe lub 1 duże żółtko
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Farsz:
300 ml słodkiej śmietanki
4 żółtka
100 g sera cheddar, grubo startego
140 g suszonych pomidorów, posiekanych
100 g koziego sera
100 g zielonych oliwek
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
sól i pieprz

z chomika FigoFago65

  • 174,1 MB
  • 24 gru 13 19:51
obrazek

Rybny kapuśniak:


Składniki:
2 filety z karpia, pozbawione skóry i ości
200 g kiszonej kapusty wraz z sokiem
3 suszone borowiki, wcześniej podgotowane
2 marchewki, umyte i obrane
1 por, umyty i pokrojony na mniejsze części
1-2 pietruszki korzeniowe, obrane
5 liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
120 g pomidorów pelati
2 łyżeczki octu spirytusowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 duże szczypty świeżego, posiekanego kopru
1 cytryna, umyta i sparzona
sól
pieprz
niewielka ilość oleju rzepakowego
50 g masła

z chomika FigoFago65

  • 279,4 MB
  • 18 gru 13 21:54
obrazek

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami:


Składniki:
1 kaczka
2 cebule, pokrojone w grubą kostkę
500 g świeżej kapusty, umytej i pokrojonej na mniejsze części
500 g kiszonej kapusty, odciśniętej
70 g suszonych śliwek
70 g suszonych moreli
5 g ziaren ziela angielskiego
5 ząbków czosnku, posiekanych
1,5-2 małe łyżeczki cynamonu
250 ml jasnego piwa
2 selery naciowe, pokrojone w grubsze kawałki (liście pozostawiamy do dekoracji)
4 łyżki miodu
5-6 liści laurowych
2 małe łyżeczki majeranku suszonego
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
niewielka ilość oliwy z oliwek
biały mielony pieprz, sól

Przygotuj:
-Długie wykałaczki i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika
-Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C(termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 232,0 MB
  • 9 gru 13 20:02
obrazek

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym:


Składniki:

Polędwiczki:
2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone i oczyszczone
70 g pistacji, posiekanych
sól, biały mielony pieprz
niewielka ilość oliwy z oliwek

Sos miodowo-musztardowy:
1 cebula, posiekana
skórka z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
40 g orzechów pistacjowych
niewielka ilość oliwy z oliwek
70 g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze części
400 ml śmietanki 30%
1 mała łyżeczka miodu kremowego
2 małe łyżeczki musztardy Dijon

Miodowa kiszona kapusta:
300 g kiszonej kapusty, odciśniętej i lekko przesiekanej
niewielka ilość oliwy z oliwek
1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w drobną kostkę
2-3 małe łyżeczki miodu kremowego
skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
1 pęczek natki pietruszki, umyty i drobno posiekany
sól, pieprz

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-papier do pieczenia
-rozgrzej piekarnik do 180-185 °C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 280,0 MB
  • 28 lis 13 14:05
obrazek
Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym:


Składniki:

Marchewka:
6 marchwi, umytych i wyszorowanych
5-6 ząbków czosnku w łupinach
sól, mielony biały pieprz
niewielka ilość oleju rzepakowego

Zrazy:
1 kg szynki wieprzowej, umytej i osuszonej
ok. 5 łyżek mąki
mielony biały pieprz
niewielka ilość soku z kiszonej kapusty
4 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku (z łupiną)
4 liście laurowe
5 goździków
niewielka ilość oleju rzepakowego
5 łyżek sosu sojowego

Sos:
3-4 łyżki miodu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
niewielka ilość skórki z cytryny, umytej i sparzonej
1 łyżeczka musztardy Dijon
2-3 łyżki octu winnego
1 liść laurowy
200 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 łyżka sosu sojowego

Farsz:
200 g kiszonej kapusty, odciśniętej i drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
120 g suszonych pomidorów, posiekanych
1 pęczek natki pietruszki, umytej i posiekanej
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
mielony biały pieprz, odrobina soli

Kapusta:
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
200 g kiszonej kapusty, odciśniętej i drobno posiekanej
sól, mielony biały pieprz
4-5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
niewielka ilość skórki z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-papier pergaminowy
-folię spożywczą
-nitkę
-ręcznik papierowy
-tłuczek do mięsa
-rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 277,6 MB
  • 19 lis 13 1:58
obrazek
Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora:


Składniki:

Purée z kalafiorem:
1 kalafior, umyty
2 ziemniaki średniej wielkości (ok. 150 g), obrane
sól
mielony biały pieprz
3-4 łyżki śmietanki słodkiej UHT 30%
1/2 łyżeczki imbiru posiekanego, świeżego
3-4 łyżeczki miodu
niewielka ilość soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
60 g masła

Ryba:
4 filety z łososia, oczyszczone i pozbawione skóry
2 g ziaren kolendry
skórka starta z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu, umytego

Pesto z papryki i pomidorów:
40 g suszonych pomidorów z oliwą
2 papryki czerwone, wcześniej upieczone i zawinięte w folię spożywczą
1 ząbek czosnku
niewielka ilość soku z cytryny
sól
biały pieprz
2 gałązki bazylii, umytej

Kasza:
150 g suchej kaszy jęczmiennej, 300 g po ugotowaniu
1 liść laurowy
kilka suszonych pomidorów wraz z oliwą
1 ząbek czosnku
niewielka ilość soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
kilka listków bazylii, umytej
sól
biały pieprz
2-3 łyżeczki miodu

Przygotuj:
-patelnię grillową
-moździerz
-folię spożywczą
-blender

z chomika FigoFago65

  • 197,6 MB
  • 12 lis 13 0:46
obrazek
Schab pieczony z ziołami, z pieczoną kapustą i sosem pieczarkowym:


Marynata:
ok. 1 kg schabu w kawałku, umytego i osuszonego
duża szczypta ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
niewielka ilość oleju rzepakowego
biały mielony pieprz

Sos:
niewielka ilość oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 cebule, pokrojone w drobną kosteczkę
250 g pieczarek, umytych, pokrojonych na mniejsze części
1 gałązka umytego świeżego rozmarynu lub rozmaryn suszony
100 ml białego wina wytrawnego
mniej więcej 50 g masła
1/2 opakowania sera pleśniowego
300-400 ml śmietanki 30%
2 łyżki sosu sojowego
biały mielony pieprz

Kapusta:
1 kg świeżej białej kapusty, umytej
czosnek
szczypta ziół prowansalskich
sól
biały pieprz
50 ml oliwy z oliwek

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne
-Blachę
-Papier do pieczenia
-Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 273,3 MB
  • 3 lis 13 23:22
obrazek
Królik w sosie paprykowym z miętowymi zie mniakami:

Ziemniaki:
500 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
10 ml sosu sojowego
1 słoik karczochów
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
5 gałązek świeżej mięty, umytej i posiekanej
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
mielony biały pieprz

Królik:
1 tuszka królicza, umyta i osuszona
2 opakowania boczku wędzonego w plastrach
5 ząbków czosnku
niewielka ilość oleju rzepakowego
8 gałązek świeżego tymianku lub tymianek suszony
2 średnie cebule, umyte i pokrojone na ćwiartki
150 ml białego wina wytrawnego
mielony biały pieprz
sól
40 g masła, pokrojonego na mniejsze części
niewielka ilość skórki z cytryny, sparzonej i wyszorowanejv
2 świeże czerwone papryki, umyte

Sos:
3-4 łyżki słodkiej śmietanki UHT 30%
2 łyżeczki musztardy Dijon
mielony biały pieprz
20 g masła

Przygotuj:
-Blender i naczynie żaroodporne, folię aluminiową
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem)

z chomika FigoFago65

  • 219,8 MB
  • 21 paź 13 0:51
obrazek
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara:

300 g makaronu lumaconi
100 g sera grana padano
niewielka ilość oliwy z suszonych pomidorów

Sos alla carbonara z pieczonym czosnkiem:
200 g boczku wędzonego w kawałku, pokrojonego w mniejsze kawałki
2 główki czosnku
50 g kwaśnej śmietany 18%
100 g suszonych pomidorów wraz z oliwą ze słoika
sól
mielony biały pieprz
1/2 litra słodkiej śmietanki UHT 30%
4 żółtka

Sałatka ze szpinaku:
200 g młodego szpinaku, umytego
3 łyżki pistacji
4 łyżki octu balsamicznego
150 g pomidorków koktajlowych, umytych

Przygotuj:
-naczynie żaroodporne
-folię aluminiową
-ręcznik papierowy i papier pergaminowy
-rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 278,9 MB
  • 14 paź 13 23:15
obrazek
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii:

Mięso mielone:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
3 g kminku, roztartego w moździerzu
2 g słodkiej papryki w proszku
2 g ostrej papryki w proszku
2 duże szczypty majeranku

Sos beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 posiekane ząbki czosnku
duża szczypta majeranku
sól
biały mielony pieprz
500 ml mleka

Zapiekanka:
2 cebule, posiekane w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 marchewki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 pietruszki, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
2 puszki pomidorów pelati, pokrojonych w kostkę wraz z sosem
1 łyżka mąki
szczypta majeranku
300 g suchej kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
3-4 żółtka jajek
1 pęczek pietruszki, umyty i posiekany
2 cukinie, umyte i pokrojone w plastry (grubość 1-1,5 cm)
niewielka ilość oleju rzepakowego
sól
biały mielony pieprz
2 szczypty majeranku
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki
125 g twarogu wędzonego
150 g sera wędzonego w plastrach, pokrojonego w cienkie paseczki

Przygotuj:
-Naczynie żaroodporne
-Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)
-Ugotuj kaszę gryczaną na sypko

z chomika FigoFago65

  • 264,0 MB
  • 10 paź 13 23:30
obrazek
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym:

2 polędwiczki wieprzowe
kilka kostek gorzkiej czekolady
5 łyżek mocnego naparu z kawy
150 ml wina czerwonego wytrawnego
2 g cynamonu
3-4 gałązki rozmarynu
1/2 kostki masła
5 ml sosu piri piri
600 g cebuli, umytej i nieobranej
2 łyżki powideł śliwkowych
1 opakowanie pieprzu w kulkach rozbitego na dość grube kawałki
niewielka ilość oleju rzepakowego

Przygotuj:
-patelnię grillową
-naczynie żaroodporne
-blachę i papier do pieczenia
-Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 170,4 MB
  • 4 paź 13 18:54
obrazek
Quiche ze szpinakiem, serem i salami:

600 g ciasta francuskiego
3 umyte jaja
2 żółtka
0,6 l śmietanki słodkiej UHT 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól Deluxe
mielony biały pieprz
świeży lub mrożony szpinak (1 kg mrożonego lub 1/2 kg świeżego, po sparzeniu)
1 ser tomme du pays basque, starty na tarce o drobnych oczkach
1/2 salami z orzechami
szczypta ziół prowansalskich

Przygotuj:
-średniej wielkości okrągłą formę do ciasta
-papier do pieczenia
-ryż, kaszę lub groch do obciążenia ciasta
-rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 236,8 MB
  • 28 wrz 13 19:42
obrazek
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym:

1 kg ud kurczaka
1/2 kg kiszonej kapusty
1/2 kg słodkiej kapusty
1/2 kg boczku w całości
1 kiełbasa myśliwska
5 g majeranku suszonego
5 ząbków czosnku
sól
biały mielony pieprz
1 kg ziemniaków
1 kostka masła
100 g kaparów
120 g cebuli
5 g kminku
niewielka ilość oleju rzepakowego
kilka listków natki pietruszki do dekoracji

z chomika FigoFago65

  • 250,4 MB
  • 28 wrz 13 19:42
obrazek
Rolady z łopatki z ziołami :

1 kg łopatki
5 g świeżego tymianku
2-3 szczypty suszonego majeranku
3 główki czosnku
12-13 łyżek musztardy Dijon
sól
mielony biały pieprz
100 g czarnych oliwek
niewielka ilość oliwy z oliwek
niewielka ilość oleju rzepakowego
9 łyżek miodu
2 cytryny

Przygotuj:
-folię spożywczą,
-tłuczek do mięsa,
-sznurek do mięsa
-naczynie żaroodporne z przykrywką
-rozgrzej piekarnik do 170-180°C (termoobieg)

z chomika FigoFago65

  • 257,0 MB
  • 28 wrz 13 19:41
obrazek
Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze:

2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
niewielka ilość oliwy chipotle
oliwa z oliwek
2 awokado hass
3 cukinie
1 bakłażan
pęczek świeżej kolendry
pomidor kiściowy
2 limonki, sparzone i wyszorowane
1 łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno
sól
mielony biały pieprz
6 ząbków czosnku

Przygotuj:
-patelnię grillową
-naczynie żaroodporne
-blachę i papier do pieczenia
-rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg)


z chomika FigoFago65

  • 282,6 MB
  • 28 wrz 13 19:40
obrazek
Kanapki według Karola Okrasy:

Pasta twarogowa (baza)
2 opakowania sera koziego twarogowego
sól
biały mielony pieprz
1 posiekany ząbek czosnku

Pesto:
duża garść rukoli, umytej
niewielka garść ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
mniej więcej 20 ml oleju rzepakowego

Kanapka słoneczna:
1 ciabatta
100 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę
niewielka garść ziaren słonecznika
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
kilka plasterków Kindziuka z pieprzem PIKOK
kilka listków rukoli, umytej
1 pomidor, dobrze umyty, pokrojony w większe kawałki

Kanapka selerowa:
1 bułka fitness
1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
niewielka garść ziaren słonecznika
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
biały mielony pieprz
kilka plasterków Polędwicy łososiowej PIKOK
kilka liści sałaty lollo-rosso (czerwona część), umytych

Kanapka grillowa:
1 bagietka
1 świeża czerwona papryka, umyta
niewielka ilość oliwy z oliwek do polania papryki
niewielka ilość natki pietruszki, umytej i posiekanej
garść rukoli, umytej
1 cukinia, umyta i pokrojona w plastry pod niewielkim skosem
sól
biały mielony pieprz
niewielka ilość oliwy z suszonych pomidorów
niewielka ilość oleju rzepakowego
1 zielony ogórek, umyty
2-3 plastry Szynki babuni PIKOK
kilka liści sałaty lollo-rosso, umytych

z chomika FigoFago65

  • 118,7 MB
  • 28 wrz 13 19:39
obrazek
Pieczony kurczak z pistacjami:

uda drobiowe: 6 szt.
pistacje, bez łupinek, rozgniecione i posiekane: 30 g
pomarańcze: 2 szt.
masło 82%: 150 g
kolendra w ziarnach: 15 g
cukier: 10 g
suszone pomidory, pokrojone w cienkie paski, razem z oliwą: 80 g
limonka: 1 szt.
jogurt naturalny: 100 g
chudy ser twarogowy: 100 g
ziemniaki, umyte, nieobrane i pokrojone w grube plastry (ok. 1,5 cm): 6 szt.
sól: do smaku
biały pieprz: do smaku
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę: 0,5 szt.
woda do podlania sosu: odrobina

Przygotuj:
-Ręcznik papierowy, folię aluminiową, blachę i papier do pieczenia.
-Rozgrzej piekarnik do 180-185°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 253,4 MB
  • 14 sie 13 23:10
obrazek
Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami:

1 kg świeżych ogórków (1/3 bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w drobną kosteczkę, 2/3 obranych i pokrojonych w grubszą kostkę wraz z gniazdami nasiennymi)
200 g migdałów, sparzonych i obranych
1 l kefiru
100 ml śmietanki 30%
5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
2 ząbki czosnku
1 limonka, sparzona i wyszorowana
60 g koperku, umytego i drobno posiekanego
4-5 jaj, umytych
50 ml octu spirytusowego
2 pęczki rzodkiewek, umytych i startych na grubych oczkach
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych w bardzo drobną kosteczkę
sól
biały mielony pieprz

Przygotuj ręcznik papierowy, blender, blachę i papier do pieczenia.
-Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
-Czas schłodzenia chłodnika: 3-4 godziny


z chomika FigoFago65

  • 242,2 MB
  • 14 sie 13 23:10
obrazek
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą:

300 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
100 g umytej rukoli
100 g obranych pistacji
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w kosteczkę, wraz z oliwą
150 g świeżych kurek, zblanszowanych
150 g mozzarelli
150 ml oliwy z oliwek
70 g sera grana padano
5 filetów anchovies, wraz z oliwą
sól
biały pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Makaron gotujemy al dente (4-5 minut). Odcedzamy, skrapiamy oliwą z oliwek.
2. 100 g rukoli, 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje. Dodajemy solidną porcję oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
3. 1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
4. Podgrzane kurki i pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość oliwy z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy. Na patelnię wykładamy porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.

Jak podawać:
-Spaghetti wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami. Mozzarellę rwiemy na kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.


z chomika FigoFago65

  • 234,3 MB
  • 4 sie 13 21:01
obrazek
Prosta paella z kurczakiem:

500 g ryżu do paelli
1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
30 g umytej świeżej kolendry
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
niewielka ilość sosu piri-piri
2 limonki, sparzone i umyte
niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
niewielka ilość oleju rzepakowego
10-15 oliwek z sardelami
5 g kurkumy
sól
biały pieprz

Przygotuj:
-Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).
-Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.

z chomika FigoFago65

  • 259,8 MB
  • 31 lip 13 0:36
obrazek
Szybkie burrito według Karola Okrasy:

1 kg mięsa mielonego z łopatki
7 ząbków czosnku
800 g pomidorów pelati, pokrojonych na mniejsze części
6 łyżeczek ajwaru pikantnego
400 g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej
200 g cebuli białej lub dymki, drobno pokrojonej
2 pęczki kolendry świeżej, umyte
8 płatów tortilli pszennej
5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 dojrzałe pomidory kiściowe, umyte
ok. 130-150 ml oliwy z oliwek
2 g pieprzu cayenne
sól
biały mielony pieprz
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
2 limonki, sparzone i wyszorowane
3 łyżeczki cukru


z chomika FigoFago65

  • 260,1 MB
  • 31 lip 13 0:35
obrazek
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym:

1 kg filetów z piersi indyka, umytych i osuszonych
200 g niebieskiego sera pleśniowego
4 ząbki czosnku
60-70 ml oliwy z oliwek
1 pęczek świeżego tymianku, umytych
500 g dojrzałych gruszek, umytych
ok. 100 ml sosu sojowego
1 słoik suszonych pomidorów
2 limonki, sparzone i wyszorowane
2 świeże, ostre papryczki, umyte
2 opakowania miksu sałat
pieprz
sól



z chomika FigoFago65

  • 225,4 MB
  • 31 lip 13 0:35
obrazek
Proste gołąbki greckie:

1 młoda kapusta
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
5 ząbków czosnku
80 g cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
1 opakowanie sera feta
1 pęczek mięty, umyty
2 puszki pomidorów pelati
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
100 g zielonych oliwek
200 g ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
20 g świeżej ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę
sól
mielony biały pieprz
odrobina cukru
100 ml oliwy z oliwek
ok. 4-5 dużych szczypt oregano w proszku

Przygotuj:
-Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
-Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia.

z chomika FigoFago65

  • 254,8 MB
  • 31 lip 13 0:35
obrazek
Rolady schabowe z serem bałkańskim:

1 kg schabu w plastrach
1,5 opakowania sera bałkańskiego
600 g ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kosteczkę
4 ząbki czosnku
3 cebule dymki
pęczek świeżej mięty
500 ml ciemnego piwa typu porter
40 g mąki
40-50 g masła
1 kg marchwi bez naci, obranej, przekrojonej wzdłuż na połówki
50 ml oleju rzepakowego
sól
mielony biały pieprz
2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotuj:
-Folię spożywczą, patelnię grillową, tłuczek do mięsa, papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki.
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).


z chomika FigoFago65

  • 254,8 MB
  • 31 lip 13 0:34
obrazek
Rolady schabowe z serem bałkańskim:

1 kg schabu w plastrach
1,5 opakowania sera bałkańskiego
600 g ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kosteczkę
4 ząbki czosnku
3 cebule dymki
pęczek świeżej mięty
500 ml ciemnego piwa typu porter
40 g mąki
40-50 g masła
1 kg marchwi bez naci, obranej, przekrojonej wzdłuż na połówki
50 ml oleju rzepakowego
sól
mielony biały pieprz
2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotuj:
-Folię spożywczą, patelnię grillową, tłuczek do mięsa, papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki.
-Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).


z chomika FigoFago65

  • 272,1 MB
  • 18 cze 13 2:05
obrazek
Risotto szparagowe z kurczakiem:

300 g ryżu arborio
1 kg białych szparagów, obranych (zaczynamy obierać 5 cm od główek szparagów)
4 piersi kurczaka
100 g masła
2 łyżki śmietany słodkiej 30%
6 ząbków czosnku
2 cebule dymki, razem ze szczypiorkiem (1
4 pomidory kiściowe
1 łyżka miodu
80 g sera grana padano
sól
mielony biały pieprz
niewielka ilość cukru
70 ml oliwy z oliwek
100 g marynowanych karczochów

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia kurczaka: 25-30 minut
* Przygotuj naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i patelnię grillową.
* Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

z chomika FigoFago65

  • 280,4 MB
  • 18 cze 13 2:04
obrazek
Pikantny kebab z sosem jogurtowym :

500 g mięsa mielonego z szynki
200 g ciecierzycy z puszki
4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę
2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę
2 g słodkiej papryki
3 g curry
100 ml oliwy z oliwek
2 pęczki świeżej kolendry
400 g jogurtu greckiego
1 ogórek, obrany i pokrojony na małe kawałki, bez gniazd nasiennych
6 płatów tortilli naturalnej
5 ząbków czosnku
½ główki młodej kapusty
1 limonka
sól
biały pieprz
3 czerwone cebule, pokrojone w talarki

Czas przygotowania: 45 minut
* Przygotuj patelnię grillową.

z chomika FigoFago65

  • 248,6 MB
  • 11 cze 13 0:31
obrazek
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym:

• 1 kurczak
• 150 g plastrów wędzonego, surowego boczku
• 100 ml rumu
• 3-4 łyżki miodu
• 2 limonki, wyszorowane i sparzone
• 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• 750 g selera (korzeń), obranego i pokrojonego w kostkę
• 100 g masła
• 5 gałązek świeżej szałwii
• 1,5 łyżki chrzanu sarmackiego w słoiczku
• 1 ostra papryczka chilli, pokrojona w plastry
• 4 cebule dymki, przekrojone na pół
• 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 400 g marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż na pół
• 3-4 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• 60-80 ml oliwy z oliwek

*Przygotuj 2 naczynia żaroodporne.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut

z chomika FigoFago65

  • 269,3 MB
  • 4 cze 13 4:45
obrazek Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów:
• 4 dorady, wypatroszone i pozbawione głów
• 4 świeże pomidory, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki
• 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
• 70-80 ml oliwy z oliwek
• 40 g suszonych pomidorów
• 30 g natki pietruszki
• 40 ml octu winnego czerwonego
• 1½ łyżeczki musztardy Dijon
• 1 łyżeczka miodu
• 5 pędów selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki o długości 10 cm
• 1 ananas, obrany i pokrojony na mniejsze części
• 8 plasterków boczku parzonego
• 4 ząbki czosnku (1 + 2 + ½)
• 1 limonk
• sól
• pieprz

Przygotuj małe szczapki drewna, folię aluminiową i blender.
Czas przygotowania: mniej więcej 30-40 minut.

z chomika FigoFago65

  • 207,4 MB
  • 4 cze 13 4:45
obrazek Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella:
• 3 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
• 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
• 2 puszki pomidorów pelati
• ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
• 2 cebule, pokrojone w kostkę
• 100 ml czerwonego wina wytrawnego
• 10 g cynamonu
• 10 g oregano
• 60 g masła
• 100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
• 2 żółtka
• 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka cukru

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut

* Przygotuj patelnię grillową i naczynie żaroodporne.

Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.

z chomika FigoFago65

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    70
  • pliki muzyczne
    0

70 plików
13,37 GB




Mega_Dance

Mega_Dance napisano 26.12.2015 07:51

zgłoś do usunięcia
zamorski

zamorski napisano 20.02.2016 17:13

zgłoś do usunięcia
obrazek

elena90 napisano 25.03.2016 16:27

zgłoś do usunięcia
obrazek
radmatuszewski

radmatuszewski napisano 6.06.2016 15:48

zgłoś do usunięcia
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 1.10.2016 18:29

zgłoś do usunięcia
obrazek
judaszm

judaszm napisano 3.01.2018 21:34

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam i zapraszam. Hasło---->123456 do folderów---> 123
edenhazard17

edenhazard17 napisano 30.11.2018 12:58

zgłoś do usunięcia

★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★ ( GRY PC, MASA GIER ANDROID, KONSOLE, FILMY, XXX, PROGRAMY I INNE ) : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

Andy_M1

Andy_M1 napisano 22.04.2021 20:28

zgłoś do usunięcia
obrazek
ZAPRASAM DO MOJEGO CHOMIKA, ZAWSZE JEST COŚ DLA CIEBIE
rahare6958

rahare6958 napisano 25.11.2022 00:06

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (186)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (186)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności