Tabela IG wysokie-niskie.doc
-
Beading -
Biżuteria - inspiracje z sieci -
Biżuteria i ozdoby z koralików -
BIŻUTERIA Z KORALIKÓW -
bransoletki twins -
Dieta antycellulitowa -
Diety -
Frywolitki -
Frywolitki - Lyn Morton -
HOBBY -
Indeks Glikemiczny (IG) -
instrukcja wykonania bransoletki -
Języki obce -
języki obce programy komputerowe demo -
Kolczykowe inspiracje -
Kolczykowe inspiracje z sieci -
Koraliki -
Koraliki 2 -
koraliki bizuteria -
koraliki(1) -
koraliki(2) -
Koralikowo -
Kuchnia pięciu przemian -
KURS BIŻUTERII HAND MADE BIŻUTERIA -
Kurs tworzenia biżuterii -
KURSY RĘKODZIEŁA -
Lonely Planet -
Makrama 1 -
Makramy -
Makramy - bransoletki (sznureczki). Macrame -
Makramy cz1 - 0001-0031 -
Makramy. Manualidades 05 -
Makramy. Muestras y Motivos-Macramé 1 -
moje chlebki -
Music -
Na palcach -
Oczyszczanie organizmu -
Przepisy kucharskie -
Robótki na palcach -
South beach -
Sutasz krok po kroku -
Sznur szydełkowo-koralikowy -
Sznur turecki -
Technika -
Tkanie koralikami -
Tworzenie biżuterii -
Wire wrapping -
wire wrapping - inspiracje -
Wyplatane ze sznurków i nici -
z żyłek
Indeks glikemiczny (IG)
To lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu.
Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy.
Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG.
Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu.
Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią.
Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania.
Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie.
Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny.
Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej