Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
andrzej1934
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna andrzej

widziany: 5.02.2015 17:20

  • pliki muzyczne
    372
  • pliki wideo
    975
  • obrazy
    877
  • dokumenty
    303

3009 plików
308,94 GB

Produkty pszczele i przetwory miodowe - Wojtacki Jest to profesjonalna książka ktora zawiera wiela ważnych informacji na temat produktów pszczelich i ich przetworów. Pod spodem zamieściłem przykładowe skany. Jakość B.Dobra, dodatkowo zamiesciłem też spis treści by pokazać co jest w tej książce.
Książkę tą bardzo trudno dostać, a egzemplarze z reguły są w tragicznym stanie. Miłej lektury

Miód pszczeli................. 7
Surowce, z których powstaje miód............ 7
Nektar.................. 7
Spadź.................. 9
Przebieg dojrzewania miodu .............. 12
Właściwości fizyczne i skład chemiczny miodu......... 18
Odbiór miodu (miodobranie)............. 25
Klarowanie i oczyszczanie miodu............ 30
Opakowania detaliczne i hurtowe............ 31
Przechowywanie miodu............... 35
Krystalizacja miodu................ 37
Typy i odmiany miodów.............. 38
Miody nektarowe............... 39
Miody spadziowe............... 42
Właściwości odżywcze i lecznicze miodu........... 43
Namiastki miodu................ 47
Miód jako produkt handlowy............. 49
Norma na miód................. 50
Analiza miodu................. 52
Pobieranie próbek miodu.............. 52
Oznaczanie zawartości suchej masy w miodzie........ 53
Oznaczanie zawartości wody lub ekstraktu w miodzie za pomocą refraktometru........ 57
Oznaczanie kwasowości miodu............ 59
Oznaczanie cukrów redukujących w miodzie......... 61
Oznaczanie zawartości sacharozy (łącznie z melecytozą) w miodzie .... 63
Oznaczanie aktywności diastatycznej miodu......... 65
Oznaczanie zawartości spadzi w miodzie.......... 66
Analiza pyłkowa miodu.............. 68
Wykrywanie zafałszowań miodu............. 75
Wykrywanie zafałszowań miodu sacharozą.......... 76
Wykrywanie zafałszowań miodu skrobią i syropem ziemniaczanym .... 78
Wykrywanie zafałszowań miodu melasą i surogatem....... 79
Wykrywanie obecności rozkruszka w miodzie.......... 80
Przetwory miodowe................ 80
Miody pitne..............…. 81
Miody pitne w dawnej Polsce............ 82
Wyrób miodu pitnego sposobem domowym........ 84
Wina owocowe i miodowe............. 94
Wina miodowe musujące.............. 102
Miody pitne skondensowane (wymrażane).......... 104
Piwo miodowe................ 106
Krupniki................. 109
Miód w naszej kuchni.............. 110
Pieczywo miodowe............ 117
Miód w kosmetyce domowej............. 122
Wosk pszczeli................. 130
Wydzielanie wosku przez pszczoły............ 130
Właściwości fizyczne i chemiczne wosku pszczelego........ 131
Woszczyna jako surowiec woskowy............ 132
Norma Branżowa na woszczynę............. 134
Przechowywanie woszczyny.............. 135
Szkodniki woszczyny............... 135
Przeróbka surowca woskowego............. 137
Sortowanie woszczyny.............. 137
Moczenie woszczyny i przygotowanie do wyciskania....... 137
Wyciskanie wosku za pomocą prasy śrubowej......... 138
Wytapianie wosku za pomocą prasy elektrycznej typu Tomer..... 138
Elektryczna prasa olejowa do wytapiania wosku........ 139
Wytapianie wosku za pomocą prasy hydraulicznej........ 140
Ekstrakcja wosku ze zboin............. 141
Topiarka słoneczna i jej użycie............ 142
Klarowanie wosku................ 143
Klasyfikacja wosku................ 143
Analiza wosku................. 144
Pobieranie próbek............... 144
Badanie organoleptyczne wosku............ 145
Oznaczanie gęstości............... 145
Oznaczanie temperatury topnienia........ 146
Oznaczanie liczby kwasowej............. 147
Oznaczanie liczby zmydlenia............. 147
Oznaczanie liczby estrowej........... 148
Wykrywanie zafałszowań wosku...........148
Norma na wosk pszczeli............... 150
Produkcja węzy................. 151
Wyrób węzy za pomocą praski............ 151
Wyrób węzy za pomocą grawerowanych walców ręcznych...... 151
Przemysłowy wyrób węzy.............. 153
Norma na węzę................ 155
Zastosowanie wosku poza pszczelarstwem.......... 157
Mleczko pszczele................ 159
Rola mleczka w rodzinie pszczelej............ 159
Właściwości fizyczne i skład chemiczny mleczka......... 159
„Kariera" mleczka pszczelego............. 163
Przygotowanie rodzin pszczelich do produkcji mleczka....... 165
Odbiór i konserwacja mleczka............. 166
Skup mleczka................. 168
Norma na mleczko pszczele.............. 168
Jad pszczeli.................. 171
Cechy fizyczne jadu pszczelego............. 171
Trujące działanie jadu pszczelego na organizm człowieka....... 172
Właściwości lecznicze jadu pszczelego........... 173
Pozyskiwanie jadu pszczelego............. 174
Preparaty z jadu................. 176
Jak postępować w razie użądlenia przez pszczołę......... 176
Kit pszczeli (propolis)............... 178
Właściwości fizyczne i skład chemiczny kitu pszczelego....... 179
Technologia pozyskiwania kitu pszczelego.......... 180
Zastosowanie kitu pszczelego jako leku........... 182
Pyłek kwiatowy i pierzga............... 187
Obnóże i pierzga................ 187
Skład chemiczny pyłku............... 188
Pozyskiwanie pyłku................ 189
Konserwacja i przechowywanie pyłku i pierzgi......... 199
Pozyskiwanie pierzgi................ 201
Zastosowanie pyłku i pierzgi jako produktu odżywczego ................ 202
Literatura.................. 205
  • 1,3 MB
  • 10 lut 12 20:40

z chomika Vigelvortz

  • 1,2 MB
  • 10 lut 12 20:40

z chomika Vigelvortz

  • 1,7 MB
  • 10 lut 12 20:40

z chomika Vigelvortz

  • 1,6 MB
  • 10 lut 12 20:40

z chomika Vigelvortz

  • 1,0 MB
  • 10 lut 12 20:40

z chomika Vigelvortz

  • 1,1 MB
  • 10 lut 12 20:40

z chomika Vigelvortz

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    6
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

7 plików
132,25 MB




Hero-Ramzes

Hero-Ramzes napisano 20.04.2012 19:55

zgłoś do usunięcia
t0biiasz

t0biiasz napisano 1.05.2012 23:19

zgłoś do usunięcia
Tydzień/8.000, Miesiąc/30.000 Codziennie wysyłam ponad 2000 reklam!

mikolajm205-chomikuj napisano 25.12.2012 18:46

zgłoś do usunięcia

OGROMNA ILOSC XXX 2012

Counter-Strike.1.6

Counter-Strike.1.6 napisano 3.03.2013 13:38

zgłoś do usunięcia
obrazek

wojstyk napisano 25.03.2013 23:05

zgłoś do usunięcia
tomekmig407

tomekmig407 napisano 9.04.2013 22:18

zgłoś do usunięcia

Miro0007 napisano 4.05.2013 18:50

zgłoś do usunięcia

Wszyscy-maja-sie-dobrze-chomi napisano 22.05.2013 08:15

zgłoś do usunięcia
Wszyscy-maja-sie-dobrze-chomikuj
Wieczor-panienski-chomikuj

Wieczor-panienski-chomikuj napisano 18.10.2013 03:50

zgłoś do usunięcia
Kontakt-chomikuj
g22ac8b1o

g22ac8b1o napisano 16.12.2013 15:57

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności