zapomniałem
Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
aaarek70
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

hasło - aaarek70

widziany: parę minut temu

  • pliki muzyczne
    3434
  • pliki wideo
    5787
  • obrazy
    1071
  • dokumenty
    1668

14210 plików
1613,74 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
aaarek70
- AutoMapa 1.4.2 ( 0258 )( Mapa 1302 ) Europa + Polska Cracked ( ANDROID ) Licencja do 2092 Roku 07-04-2013 ◉◉◉◉◉◉◉◉◉◉◉◉◉
- AutoMapa Europa 6.12 1302 FINAŁ 25-03-2013
! ▣ AUTOMAPA 6.11 EUROPA SCRACKOWANA (NAJNOWSZA)
■ AUTOMAPA 6.10_D EUROPA I POLSKA
■ AUTOMAPA 6.12 [ 1212 ] EUROPA FINAL
■ Android - AutoMapa Polska v1.4.1_(0178)
■ AutoMapa 1.4.2 (0258)(Mapa 1210) Europa + Polska Cracked (ANDROID) Licencja do 2040 Roku 08-12-2012
Audiobook
 
Auto naprawa
 
Awaryjne otwieranie samochodu
Programy
Sam naprawiam auto
AutoMapa v1.7.0 (0435) Beta-Cracked + Europa_1312_6.577 [NOWOŚĆ]
AutoMapa v1.7.0 (0435) Beta-Cracked + Polska_1312_6.577 [NOWOŚĆ]
Dokumenty
Encyklopedie i słowniki
Filmy
 
Galeria
Gry
 
Kabarety
 
Kuchnia
 
15 minut Jamiego
30 minut Jamiego
ABC gotowania
Anielska kuchnia
Anielska kuchnia II
Apetyczny tydzień z Rachael
Brodzik od kuchni
Chińszczyzna w pięć minut
Cudowne lato Jamiego
Donna Hay-szybkie,św ieże,proste
Dwóch łakomych włochów
Edmund nie lubi gotować
Euro według Gesslera
Ewa gotuje
Ewa gotuje - popr
Gordon Ramsay - We własnej kuchni
Gordon Ramsay w Azji 2
Gordon Ramsay za kratami
Gotowanie po śląsku
Gotuj na luzie
Gotuj z Rączką
Jakubiak lokalnie
Jakubiak w domu 2
Jakubiak w sezonie
Jakubiak w sezonie 3
Jamie przemierza Amerykę
Jamie w Domu
Jamie w domu 1
Jamie w domu 2
Jamie w szkolnej stołówce
Jamie, kolacja i kurczaki
Jem i chudnę
Książki
Kucharz Jamiego
Kuchenne koszmary Gordona Ramsaya
Kuchnia chińska według Goka
Kuchnia Nigelli
Kuchnia po śląsku
Kuchnia z Okrasą
Kuchnia.tv
 
Kulinarne wyprawy Gordona Ramsaya
 
sezon 1
sezon 2
Kulinarne wyprawy Jamiego HD
kulinarni.pl
Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem
Kwestia smaku
Łatwe przepisy na wielki apetyt
LIDL - Cukiernia Lidla
LIDL - Kuchnia Lidla - Pascal kontra Okrasa
 
Okrasa
Pascal
Lubię gotować
Makłowicz w podróży
Michel ze smakiem
Miłość z piekarnika
Moja grillowędzarni a
 
Fotorelacja z budowy grillowędzr ni
Kosztorys
Moje ciasto
Morska odyseja Ricka Steina
Morski przewodnik Ricka Steina
Na słodko 2
Na słodko 3
Nagi szef
Natura Kuchni Polskiej
NIEnaŻARTY
Nigella Christmas Kitchen
Nigella ekspresowo
Nigella Forever
Nigella gryzie
Nigella Lawson
Okrasa łamie przepisy
Ostoja - kuchnia myśliwska
Pascal - Po prostu gotuj, sezon 11
Pascal po polsku
Piekielna kuchnia - Hell's Kitchen
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
Przepisy różne
Przepisy świąteczne
 
Boże Narodzenie
 
Wielkanoc
Potrawy Wielkano cne
Przez żołądek do serca
Pyszna Wielkanoc
Pyszne 25
Pyszne 25 sezon 2
Pyszne grillowanie
Rączka gotuje
Restauracja Jamiego
Restauracje od kuchni
Rewolucja na talerzu
Rhodes na Karaibach
Rick Stein i ambasador Japonii
Rick Stein i kuchnia śródziemnomors ka
Rick Stein i owoce morza
Rick Stein i smak bluesa
Rick Stein kulinarni bohaterowie
Rick Stein na Dalekim Wschodzie
Rick Stein w Hiszpanii
Rybna kolacja Jamiego
Sąsiad na widelcu
Słodki drań
Smak łowi Makłowicz
Smaki czasu z Karolem Okrasą
Smaki miasta
 
Smaki polskie
Smakuj świat z Pascalem
Smakuj świat z Pascalem 2
Smakuj świat z Pascalem 3
Smakuj świat z Pascalem 4
Smakuj świat z Pascalem z różnych stron świata
Sushi
Szalona kuchnia Hestona
Szczypta smaku
Szczypta smaku 2
Teo-ria smaku Teo Vafidisa
TOP CHEF
TOP CHEF 2
Ucztowisko Jamiego
Ulubione potrawy Rachel
W interesie mięsożercy
W kuchni z Rachel Allen
Wędzenie
 
Projekty wędzarni
Przepisy
Wideo blog Roberta Sowy
Wielka włoska wyprawa Jamiego
Wiem Co Jem
 
Wiem, co jem i wiem, co kupuję
Wiem, co jem i wiem, co kupuję 2
Wiem, co jem i wiem, co kupuję 3
Wściekłe gary
Wystarczy 5 składników
Zdrowie na widelcu
Muzyka
 
Ogród
 
Maja w ogrodzie
 
Maja w ogrodzie - starsze odcinki
Ogrodowa Dowborowa
Rok w ogrodzie
Playlisty
Programy
 
Prywatne
PSP
 
Gry
Programy
Sport
zachomikowane
Zrób to sam
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Cotygodniowy program kulinarny, w którym znany i lubiany kucharz ślaski Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na różne dania zarówno popularne ślaskie potrawy ale np. w nowych wersjach, jak i mniej znane, czy zapomniane regionalne przysmaki.


« poprzednia stronanastępna strona »
  • 148,4 MB
  • 25 sty 14 23:07
obrazek



Sakiewki ze szpinakiem i camembertem na sosie z suszonych pomidorów
polędwiczki wieprzowe – 2 szt. duże (lub 4 małe)
szpinak mrożony – 40 dag
camembert – 1szt.
czosnek – 4 ząbki
sól, pieprz – do smaku
olej – do smażenia
por – 1 liść (do związania)


sos:
śmietana kremówka – 1 szklanka
suszone pomidory – 100 g
masło – 7 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
sól, pieprz, papryka – do smaku


sałatka:
ziemniaki – 1 kg
ogórki konserwowe – 4 szt.
marchew – 2 szt.
boczek wędzony – 15 dag
sól, pieprz – do smaku


Pączki ziemniaczane
ziemniaki – 1 kg
mąka pszenna – 3 łyżki
drożdże – 10 dag
śmietana kremówka – 80 ml
jajka – 4 szt.
cukier puder – 2 łyżki
cukier – 1 łyżka
cukier wanilinowy – 1 op.
spirytus – 1 łyżka
masło – 2 łyżki
sól – szczypta
marmolada – 100 g
smalec (do smażenia) – 2 kg


  • 140,3 MB
  • 18 sty 14 22:20
obrazek



Owięzie mięso na nudlach (Wstęgi z wołowiną)

udziec wołowy – 0,5 kg
makaron Goliard wstęgi – 1 op.
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
pomidory krojone – 1 puszka
mrożony groszek z marchewką – 1 szklanka
bulion wołowy – 1 l
śmietana kremówka – 1 szklanka
śmietana kwaśna – 6 łyżek
świeży rozmaryn – 1 gałązka
sól, pieprz, papryka – do smaku
masło – 1 łyżka
do smażenia – olej rzepakowy


Karnawałowe róże

mąka pszenna – 25 dag
żółtka – 5 szt.
spirytus – 1 łyżka
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
śmietana kwaśna – 2 łyżki
sól – szczypta
marmolada – 200g
smalec (do smażenia) – 2 kg
białko (do smarowania) – 1 szt.
cukier puder (do posypania) – 200 g


  • 150,7 MB
  • 11 sty 14 20:25
obrazek



Fasolka po bretońsku

fasola Jaś – 0,5 kg
boczek wędzony – 30 dag
kiełbasa śląska – 3-4 szt.
cebula – 2 szt.
czosnek – 5 ząbków
smalec – 0,5 kostki
przecier pomidorowy – 1 słoik
mąka pszenna – 2 łyżki
ziele angielskie – 4-6 ziaren
liść laurowy – 4 szt.
majeranek – 1 łyżka
lubczyk – 1 łyżeczka
papryka ostra – 1 łyżeczka
papryka wędzona – 1 łyżeczka
pieprz cayenne – pół łyżeczki
cukier, sól, pieprz – do smaku

Wuzetka

ciasto biszkoptowe:
jajka – 7 szt.
cukier – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 1 szklanka
olej – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
kakao – 4 łyżki

krem:
śmietana kremówka – 1 l
cukier puder – 3-4 łyżki
żelatyna – 1 łyżka
woda – ¼ szklanki

poncz do nasączenia ciasta:
wódka czysta – 100 ml
wiśniówka – 25 ml

polewa czekoladowa:
śmietanka kremówka – 60 ml
masło – 1 łyżka
czekolada gorzka – 100 g
dżem z czarnej porzeczki – 1 słoik


  • 149,6 MB
  • 4 sty 14 20:27
obrazek



Kołocz

ciasto na 2 blachy:
mąka pszenna – 1 kg
drożdże – 10 dag
cukier – 20 dag
mleko – 2 szklanki
jaja całe – 2 szt.
żółtka – 2 szt.
masło – 20 dag
tłuszcz gęsi – 1 łyżka
cukier wanilinowy – 1 szt.
sól – szczypta

na wierzch (do posmarowania) – 1 jajko

posypka

mąka pszenna – 0,5 kg
cukier puder – 0,375 kg
cukier wanilinowy – 1 szt.
żółtka – 1 szt.
masło – 1 kostka
margaryna – 0,5 kostki
sól – szczypta

masa serowa

twaróg – 1,3 kg śmietana kremówka – 0,5 szklanki jaja – 4 szt. masło – 10 dag budyń waniliowy – 1 szt. rodzynki – 10 dag kandyzowana skórka pomarańczowa – 50g skórka cytrynowa z jednej cytryny cukier wanilinowy – 1 szt. cukier – do smaku sok z cytryny – do smaku sól – szczypta masa makowa mak mielony – 70 dag
miód – 2 łyżki
masło – 7 dag
mąka pszenna – 2 łyżki
migdały (płatki) – 5 dag
orzechy włoskie – 5 dag
rodzynki – 10 dag
białko – 1 szt.
cukier wanilinowy – 1 szt.
cukier – do smaku
sól – szczypta


  • 110,2 MB
  • 29 gru 13 8:11
obrazek



Słone babeczki
masło – 125 g
mąka pszenna – 250 g
woda – 4o ml
jajko – 1 szt.
cukier – 1 łyżeczka
sól – pół łyżeczki


Pasta chrzanowa
chrzan tarty – 2 słoiczki
śmietana kwaśna – 2 łyżki
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
żółtka gotowane – 6 szt.
sól, pieprz – do smaku

do dekoracji:
oliwki czarne
tymianek świeży


Pasta łososiowa
łosoś wędzony – 200 g
jogurt grecki – 150 ml
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
sól, pieprz – do smaku


do dekoracji:
papryka czerwona
świeży koperek


Pasta brokułowa
brokuły – 450 g
cukier – 1 łyżeczka
czosnek – 6 ząbków
jogurt grecki – 150 ml
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
sól, pieprz – do smaku
do dekoracji:
papryka czerwona


  • 150,3 MB
  • 21 gru 13 20:23
obrazek



Siemieniotka
konopie (ziarna) – 30 dag
woda – 2 l
cebula – 1 szt.
mleko – 0,5 l
sól, pieprz, cukier – do smaku
podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną

Karp w wędzonej papryce
karp – 1,5 kg
papryka słodka wędzona – 2 łyżki
mąka pszenna – ¾ szklanki
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz – do smaku


kapusta na kiślu ziemniaczanym:
kapusta kiszona – 1,5 kg
liść laurowy – 5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
czosnek – 6 ząbków
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
masło – 10 dag
ziemniaki surowe – 3 szt.
woda spod gotowanych ziemniaków – 0,5 l
mąka pszenna – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Makówki
mleko – 0,8 l
mak – 200 g
masło – 0,5 kostki
miód – 2 łyżki
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
bułka – 2 szt. (duże)
orzechy włoskie – 50 g
orzechy laskowe – 50 g
migdały (płatki) – 50 g
rodzynki – 50 g


  • 146,4 MB
  • 15 gru 13 16:00
obrazek



Moczka

piernik – 2 kg
piwo ciemne – 1,2 l
kompot z agrestu – 1 l
orzechy włoskie – 200 g
suszone śliwki – 200 g
suszone morele – 200 g
rodzynki – 200 g
suszone figi – 200 g
daktyle – 200 g
agrest w czekoladzie – 200 g
gorzka czekolada – 200 g
migdały (płatki) – 200 g
cukier wanilinowy – 2 op.
sok z 3-4 cytryn
cukier – do smaku

Łazanki z kapustą i grzybami

makaron łazanki – 1 op.
suszone podgrzybki – 50 g
kapusta kiszona – 80 dag
liść laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz – do smaku

Ule marcepanowe

cukier puder – 25 dag
mleko w proszku – 10 dag
masło – 7 dag
olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
białko – 1 szt.
wafle tortowe – 2-3 szt.

nadzienie:
ajerkoniak – 250 ml
mleko w proszku – 100 g

polewa czekoladowa:
mleko – 1 szklanka
czekolada gorzka – 0,5 tabliczki


  • 109,8 MB
  • 7 gru 13 23:05
obrazek



Pierogi z krupniokiem

krupniok – 6 szt.
cebula – 2 szt.
masło – 1 łyżka
mąka pszenna – 0,5 kg
żółtka – 2 szt.
majeranek, sól, pieprz – do smaku

Tartinki z owocami

ciasto:
masło – 25 dag
cukier puder – 10 dag
cukier wanilinowy – 1 op.
mąka pszenna – 25 dag
mąka ziemniaczana – 10 dag
sól – szczypta

nadzienie:
truskawki mrożone – 1 kg
masło – pół kostki
cukier – 1 szklanka
mąka ziemniaczana – 1-2 łyżki
mandarynki – 5 szt.
ananas – 0,5 szt.


  • 109,2 MB
  • 30 lis 13 18:29
obrazek



Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
filety śledziowe typu matjas – 6-7 płatów
krojone pomidory – 2 puszki
czerwony ocet winny – 3 łyżki
ketchup – 2 łyżki
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
cukier – 1 łyżka
olej – do smażenia
przyprawy:
pomidor suszony z czosnkiem niedźwiedzim
sól, pieprz – do smaku

Schabowy z kapustą i grzybami
schab bez kości – 60 da
g smalec – 100 g
jajka – 3 szt.
mąka pszenna – 100 g
bułka tarta – 100 g
sól, pieprz – do smaku
farsz:
kapusta kiszona – 60 dag
liści laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
podgrzybki suszone – 20 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 3-4 ząbki
smalec – 5 dag
sól, pieprz – do smaku

ziemniaki w ziołach:
ziemniaki – 1 kg
smalec – 5 dag
świeży tymianek – 3-4 gałązki
przyprawy:
cząber – 1 łyżeczka
pomidor suszony z koperkiem i solą morską,
sól, pieprz – do smaku

Naleśniki a la Gundel
mąka pszenna – 1 szklanka
mleko – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
woda gazowana – ¾ szklanki
cukier – 2 łyżki
sól – szczypta
olej – 2 łyżki
nadzienie:
rodzynki – 40 g
rum – 150 ml
orzechy włoskie – 150 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 20 g
śmietana kremówka – 1 szklanka
cukier – 0,5 szklanki
cynamon mielony – 1 łyżeczka
polewa czekoladowa:
mleko – 1 szklanka
czekoladka gorzka – 100 g


  • 110,6 MB
  • 23 lis 13 21:31
obrazek



Żur ze sztamfowanymi kartoflami
zakwas żurowy – 0,5 l
boczek wędzony parzony – 20 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
czosnek – 4-6 ząbków
smalec ze skwarkami – 20 dag
cebula – 2 szt.
ziemniaki – 1 kg
śmietana kremówka – 3/4 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Roladka górnośląska
mięso mielone – 80 dag
śledź typu matjas – 2 płaty
jajka – 2 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
cebula – 0,5 szt.
jabłko kwaśne – 0,5 szt.
masło – 0,25 kostki
mieszanka ziołowa – 1 łyżka
sól, pieprz, papryka ostra – do smaku


sos cebulowy:
cebula – 3 szt.
masło – 0,5 kostki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz, tymianek – do smaku


purée ziemniaczano - paprykowe:
ziemniaki – 2 kg
papryka czerwona – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
śmietana kremówka – 3 łyżki
masło – 0,25 kostki
sól, pieprz – do smaku


Szpajza cytrynowa
jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 5 łyżek
cytryna – 1,5 szt.
rodzynki – 2 łyżki


  • 149,2 MB
  • 16 lis 13 19:31
obrazek



Poncz cytrusowy

pomarańcze – 6 szt.
cytryny – 5 szt.
woda – 3 litry
cukier – 4-5 łyżek
świeży imbir – 50 g
cynamon – 1 łyżeczka
goździki – 10-12 szt.


Krupniok na grzance ze świeżym imbirem

krupniok – 60 dag
bagietka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
masło – 100 g
świeży imbir – 50 g
przecier pomidorowy – 2 łyżki
czosnek – 3 ząbki
bazylia suszona
sól, pieprz – do smaku


Nudle szpinakowo-pomidorowe z łososiowymi roladkami

makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 1 op.
łosoś świeży (filet) – 30 dag
szynka suszona z tłuszczykiem – 150 g
ser z niebieską pleśnią – 15 dag
suszone pomidory – 1 słoik
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 3 łyżki
oliwa z oliwek – 50 ml
czosnek – 6-7 ząbków
śmietana kremówka – 0,5 l
tymianek – pół łyżeczki
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny – do smaku


  • 5,0
  • 111,9 MB
  • 9 lis 13 20:18
obrazek



Żurek na kwasce
sok z kapusty kiszonej – 1,5 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziaren
boczek – 40 dag
czosnek – 2-3 ząbki
cebula – 1 szt.
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
kminek – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


kartofle sztamfowane:
ziemniaki ugotowane – 1 kg masło – 5 dag
cebula – 1 szt.
śmietana kremówka – 2 łyżki
tymianek – pół łyżeczki
sól, pieprz – do smaku


Karminadle ze szpinakiem na grzybowej ciaperkapuście
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 50 dag
ser żółty – 10 dag
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 1 szt.
kasza manna – 4 łyżki
(2 łyżki do mięsa + 2 łyżki do panierowania)
natka pietruszki – pół pęczka
tymianek – pół łyżeczki
smalec – 10 dag
sól, pieprz – do smaku


farsz szpinakowy:
szpinak mrożony – 250 g
masło – 50 g
czosnek – 4 ząbki
sól – do smaku


grzybowa ciaperkapusta:
kapusta kiszona – 1 kg
ziemniaki gotowane – 1,2 kg
grzyby suszone (podgrzybki) – 70 g
masło – 50 g
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziaren
kminek – pół łyżeczki
sól, pieprz – do smaku


  • 5,0
  • 107,9 MB
  • 2 lis 13 18:47
obrazek



Zupa z soczewicy

soczewica zielona – 350 g
oliwa z oliwek – 3 łyżki
masło – 0,5 kostki
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
wino czerwone półwytrawne – 0,5 szklanki
woda – 1 l
pomidory z puszki – 1 op.
miód – 1 łyżka
sok z jednej pomarańczy
liście laurowe – 2 szt.
papryka słodka – 1 łyżeczka
papryka ostra – 1 łyżeczka
czubrica – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki -do dekoracji

Sarna w winie

łopatka z sarny – 0,5 kg
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
por – 0,5 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
liść laurowy – 3 szt.
wino czerwone wytrawne – 1 szklanka
smalec – 5 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
ocet spirytusowy – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 100 ml
przyprawa do dziczyzny – do smaku
papryka słodka – do smaku
sól, pieprz – do smaku

modra kapusta dymfowana:
kapusta czerwona – 1 główka
masło – 0, 5 kostki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
cebula – 1-2 szt.
jabłka – 1-2 szt.
wino czerwone wytrawne – 100 ml
boczek wędzony parzony – 10 dag
ocet spirytusowy – do smaku
cukier, sól, pieprz – do smaku

ciemne kluski:
ziemniaki surowe – 50 dag
ziemniaki gotowane – 50 dag
mąka ziemniaczana – 25 dag


  • 87,1 MB
  • 26 paź 13 19:37
obrazek



Carpaccio z kaczki
pierś z kaczki – 2 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
jałowiec – 3 ziarna
rozmaryn świeży – 1 gałązka
oliwa – 20 ml
sól, pieprz – do smaku
buraki ugotowane – 20 dag
oscypek lub ser wędzony – 20 dag
rukola – 8 dag
pestki dyni – 4 dag

dressing musztardowy:
musztarda francuska – 2 łyżki
ocet jabłkowy – 1-1,5 łyżki
ocet winny biały – 2 łyżki
żubrówka – 4 łyżki
olej lniany – 3 łyżki
olej z pestek dyni – 50 ml
sok jabłkowy – 4 łyżki
sól morska, pieprz grubo mielony, cukier – do smaku

Gęś pieczona w asyście gruszki na winie
gęś – 2 piersi (z korpusem)
marynata:
olej – 3-4 łyżki
jałowiec – 6 ziaren
sok z jednej cytryny
wino czerwone wytrawne – 200ml
śliwki suszone – 100 g
rozmaryn świeży – 2 gałązki
sól, pieprz – do smaku

gruszki na winie:
gruszka – 2 szt.
wino czerwone wytrawne – 200ml


  • 149,3 MB
  • 19 paź 13 22:02
obrazek


Roladki drobiowe z pesto szpinakowym i dipem czosnkowym

piersi z kurczaka – 2 szt.
szynka szwarcwaldzka lub prosciutto – 2-3 plastry na 1 roladkę
sól, pieprz – do smaku

pesto szpinakowe:
szpinak świeży – 1 garść
(lub szpinak mrożony – 150 g)
orzechy laskowe – pół garści
oliwa – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek

dip czosnkowy:
czosnek – 4 ząbki
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 4 łyżki
majonez – 4 łyżki
sól, pieprz – do smaku

Kokardki w sosie grzybowym z polędwiczką

makaron kokardki – 1,5 opakowania
polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
podgrzybki – 30-40 dag
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
groszek konserwowy – 1 puszka
tymianek świeży – 1 pęczek
musztarda francuska – 2 łyżki
śmietana kremówka – 1 l
oliwa – 50 ml
sól, pieprz – do smaku

Deser śliwkowo-jogurtowy

śliwki suszone – 300 g
brandy – 100 ml
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 800 ml
miód – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 opakowania
żelatyna – 1 łyżka
do dekoracji – mielone orzechy laskowe


  • 109,1 MB
  • 13 paź 13 9:31
obrazek



Kartacze

ziemniaki gotowane – 200 g
ziemniaki surowe – 200 g
mąka ziemniaczana – 100 g
jajko – 1 szt.
mięso drobiowe gotowane mielone – 200 g
boczek wędzony – 100 g
cebula – 2 szt.

Polędwiczki z kozim serem w sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
ser kozi – 100 g
sól, pieprz – do smaku
sos:
śmietana kremówka – 200 ml
suszone pomidory – 100 g
oliwki – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej

piersi z kurczaka – 4 szt.
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 400 ml
curry – 1 łyżeczka
słodka papryka – pół łyżeczki
pieprz cayenne – pół łyżeczki
oliwa z oliwek – 30 ml
miód – 1 łyżka
piwo – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

Ciasto marchewkowe

marchew (starta) – 3 szklanki
mąka pszenna – 2,5 szklanki
cukier – 1,5 szklanki
jajka – 5 szt.
olej – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
soda – 1 łyżeczka
cynamon – 2 łyżeczka
orzechy włoskie – 100 g do przygotowania formy:
masło – 5 dag
bulka tarta – 5 dag


  • 149,3 MB
  • 6 paź 13 5:40
obrazek



Krewetki na pomidorach
krewetki – 6 szt.
pomidory – 6 plastrów
czosnek – 3 ząbki
cytryna – 0,5 szt.
oliwa z oliwek – 20 ml
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku


Stek z tuńczyka na warzywach prowansalskich
stek z tuńczyka – 250g
bakłażan – 200 g
cukinia – 200 g
papryka czerwona i zielona – 200 g
oliwa z oliwek – 20 ml
sól, pieprz – do smaku do dekoracji – świeże zioła

sos holenderski:
żółtka – 4 szt.
masło – 150 g
ocet winny biały – 50 ml
wino białe wytrawne- 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Żeberka z kapustą zasmażaną
żeberka wieprzowe – 0,5 kg (ugotowane z liściem laurowym i zielem angielskim) miód wielokwiatowy – 1 łyżka
pomidory z puszki – 2 łyżki
papryka ostra marynowana – pół łyżki
śliwowica – 20 ml
olej – 50 ml

kapusta zasmażona
kapusta biała – 400 g
boczek wędzony parzony – 200 g
cebula biała – 1 szt.
masło – 20 g
bulion drobiowo-wieprzowy – 150ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłka faszerowane bakaliami
jabłka – 4 szt
(ugotowane z cukrem – 80 g cynamonem – 5 g
goździkami – 10 g)

farsz:
migdały w płatkach – 50 g
słonecznik łuskany – 50 g
śliwki suszone – 150 g
miód wielokwiatowy – 50 ml

śliwowica – 20 ml

Zapiekanka z ziemniakami i jogurtem
ziemniaki – 80 dag
szynka z tłuszczykiem – 40 dag
żółty ser – 30 dag
jajka – 2 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 2-3 ząbki
cebula – 2 szt.
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 400 ml
olej rzepakowy – 100 ml
oliwa z oliwek – 20 ml
sól, pieprz – do smaku
do dekoracji – świeży tymianek


  • 109,6 MB
  • 28 wrz 13 19:58
obrazek


Śląski szałot

ziemniaki – 80 dag
kiełbasa śląska – 2 szt.
śledź typu matjas – 4 płaty
boczek wędzony parzony – 10 dag
cebula – 1 szt.
ogórek kiszony – 4 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

Jaskółcze gniazda

wołowina -60 dag
łopatka wieprzowa mielona – 30 dag
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
musztarda – 2 łyżki
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz, papryka – do smaku
skóra z boczku wędzonego

Chrust

mąka pszenna – 30 dag
cukier puder – 3 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
żółtka – 5 szt.
spirytus – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
śmietana 18% – 3/4 szklanki
sól – szczypta
olej (do smażenia) – 1,5 l


  • 114,3 MB
  • 22 wrz 13 8:15
obrazek


Wołowina w tymianku
antrykot wołowy – 1,2 kg
wino czerwone wytrawne – 0,5 l
oliwa z oliwek – 50 ml
czosnek – 4 ząbki
świeży tymianek – 1 doniczka
papryka wędzona – 1 łyżka
sól morska, pieprz ziarnisty – do smaku

Schab faszerowany pastą serowo-bazyliową
schab cały – ok. 2 kg
kabanosy podsuszane – 2 szt.
oliwa z oliwek – 100 ml
czosnek – 4 ząbki
papryka ostra – 1 łyżeczka
rozmaryn świeży – 1 doniczka
sól, pieprz – do smaku

pasta serowo-bazyliowa
ser żółty – 100 g
ser feta – 200 g
bazylia – 1 doniczka
sól, pieprz – do smaku


Deser jogurtowo-malinowy ze stewią
jogurt naturalny – 800 ml
maliny – 2 opakowania
świeża stewia – 1 doniczka
świeża mięta – kilka listków
płatki migdałowe – 50 g
płatki kukurydziane – 100 g
orzechy – 50 g


  • 156,5 MB
  • 14 wrz 13 19:37
obrazek



Rydze w cieście piwnym

rydze – 6 szt.
piwo – 0,5 szklanki
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 5 łyżek
papryka – 1 łyżeczka
świeża kolendra – kilka gałązek
sól, pieprz – do smaku
olej (do smażenia) – 1 l

Polędwiczki wieprzowe w boczku

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 12-16 plastrów
sól, pieprz – do smaku

pasta paprykowa:
papryczki pepperoni – 2 szt.
twarożek – 2 łyżki
śmietana jogurtowa – 2 łyżki
papryka, sól, pieprz – do smaku

Kaczka w majeranku z jabłkami

kaczka cała – 1 szt. (ok. 2 kg)
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

farsz:
kwaśne jabłka – 3 szt.
smalec – 2 kopiaste łyzki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Korzenna zista z bani

dynia – 0,5 kg
mąka pszenna – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
jajka – 4 szt.
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
cynamon – 0,5 łyżeczki
goździki – 0,5 łyżeczki
świeży imbir – do smaku
sok pomarańczowy – 100 ml
olej – 100 ml
płatki migdałowe – 50 g
rodzynki – 50 g


  • 114,2 MB
  • 8 wrz 13 14:01
obrazek



Warkoczyki w sosie kurkowym

polędwiczka wieprzowa – 25 dag
filet z kurczaka – 25 dag
sól, pieprz – do smaku
olej do posmarowania patelni

sos kurkowy:
kurki – 15-20 dag
cebula – 1 szt.
masło – 10 dag
koniak – 50 ml
śmietana 30% – 300 ml
sól, pieprz, cukier – do smaku
natka pietruszki
tosty – 4 kromki

Rolada z kaczki
kaczka cała – ok. 1,7 kg
łopatka cielęca mielona – 0,5 kg
boczek wędzony parzony – 25 dag
śliwki suszone bez pestek – 15 dag
czosnek – 2 ząbki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – kilka gałązek

kapusta modra z żurawiną:
kapusta czerwona – 60 dag
cebula – 1 szt.(mała)
jabłko – 0,5 szt.
żurawina – 1 łyżka
olej – pół łyżki
ocet – do smaku
sól, pieprz, cukier – do smaku

kopytka:
ziemniaki – 1 kg
mąka – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

Śliwki w puchu waniliowym śliwki suszone bez pestek – 30 dag
serek waniliowy – 15 dag
śmietana 30% - 250 ml
miód – 1 łyżka
wino czerwone wytrawne – 150 ml
krupnik górski – 50 ml
melisa – do dekoracji


  • 156,6 MB
  • 29 lip 13 22:28
obrazek



Kućmok

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony parzony – 30 dag
jajko – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
cebula – 1-2 szt.
mąka pszenna – 2-3 łyżki
sól, pieprz – do smaku
masło do obsmażenia


Fifka (kartoflanka)

wędzone kości – 20 dag
kiełbasa – 10 dag
boczek – 5 dag
woda – 2 l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
świeży majeranek – 3-4 gałązki
sól, pieprz – do smaku

zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki

Filet z kaczki z zapiekanymi kopytkami

pierś z kaczki – 2 szt. (ok. 50 dag)
świeży majeranek – do smaku
sól – do smaku

kopytka zapiekane:
mąka pszenna – 25 dag
ziemniaki – 1 kg
jajko – 2 szt.
masło do obsmażenia


  • 138,2 MB
  • 15 lip 13 7:38
obrazek



Kawior żydowski
wątróbka gęsia – 50 dag
masło – 10 dag
cebula – 2-3 szt.
szczypiorek – pęczek
jajka na twardo – 1-2 szt.
sól, pieprz – do smaku

pieczywo czosnkowe:
bagietka – 0,5 szt.
masło – 5 dag
czosnek – 3 ząbki
sól – do smaku


Kotlet z prosiaka na grubo tartych plackach ziemniaczanych z sosem grzybowym
schab wieprzowy – 50 dag
marynata:
oliwa z oliwek – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki
rozmaryn – 1 gałązka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – do smaku


placki ziemniaczane:
ziemniaki – 3 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
piwo jasne – 50 ml
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 1-2 łyżki
masło klarowane – 1 łyżka
oliwa – do smażenia


sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
wino białe wytrawne – 50 ml
masło klarowane – 1,5 łyżki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłko na miodzie
jabłka – 2 szt.
rodzynki – 30 g
miód – 2 łyżki
masło klarowane – 1,5 łyżki
podawać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną


  • 113,0 MB
  • 6 lip 13 19:08
obrazek



Baba ziemniaczana
ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony – 15 dag
jajka – 8 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
cebula – 1 szt.
smalec – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku


sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 25 dag
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Polewka z maślanki
wędzonka – 20 dag
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
maślanka – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 1-2 łyżki
ziemniaki – 5 szt.
sól, pieprz – do smaku
świeży koperek – do dekoracji


Królik w śmietanie z buraczkami
skoki tylne z królika – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
czosnek – 4 ząbki
masło – 1 łyżka
bulion – 1 l
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


buraczki zasmażane:
buraki gotowane – 3 szt.
jabłko – 0,5 szt.
śmietana kremówka – 50 ml
masło – 1 łyżka
ocet spirytusowy – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


  • 98,7 MB
  • 30 cze 13 19:33
obrazek



Zupa rybna

głowy karpia – 6-8 szt.
woda – 4 l.
Seler – 1 szt.
pietruszka – 3 szt.
marchew – 2 szt.
liść laurowy – 4 szt.
cukinia – 1 szt.
ziemniaki – 30 dag
seler naciowy – 0,5 szt.
kasza jaglana – 1 szklanka
bazylia, tymianek – do smaku
pieprz ziołowy – do smaku
gorczyca – do smaku
imbir – do smaku
świeży lubczyk
natka pietruszki
sól, pieprz – do smaku

Pstrąg „Sygontka”

pstrągi całe – 2 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
mieszanka ziołowa – do smaku
sól – do smaku
olej – do posmarowania

Naleśniki z farszem warzywno-rybnym

ciasto naleśnikowe:
mleko – 50 ml
woda gazowana – 50 ml
mąka pszenna – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
sól – do smaku
oliwa z oliwek – do posmarowania patelni

farsz:
uparowany pstrąg w ziołach – 0,5 szt.
kapary – 100 g
brokuł zblanszowany – 0,5 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
śmietana 30% - 1 szklanka
sól, pieprz – do smaku


  • 156,7 MB
  • 23 cze 13 18:00
obrazek



Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym

świeży boczek – 1 kg
musztarda – 2 łyżki
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 6 szt.
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
sól – 50 g
woda – 1 l

sos piwno-chrzanowy:
piwo jasne – 100 ml
śmietana 30 % - 100 ml
chrzan tarty – 30 g
sól, pieprz – do smaku

powidła z suszonych śliwek:
suszone śliwki – 100 g
wino czerwone wytrawne – 150 ml

Krem z bani

dynia – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
oliwa z oliwek – 30 ml
bulion – 1 l
mąka pszenna – 1 łyżka
śmietana 30% – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
prażone migdały – 50 g

Polędwica z jelenia z krupniokiem

polędwica z jelenia – 1 szt. (ok. 300 g)
krupniok – 1 szt.
olej – do smażenia

marynata:
wino czerwone wytrawne – 200 ml
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3 ziarna
świeży tymianek – 1 gałązka
świeży rozmaryn – 1 gałązka

chutney z brusznicy
brusznica – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 50 g
jabłko – 1 szt.
ocet winny czerwony – 50 ml
świeży tymianek – 1 gałązka
cukier – do smaku

ziemniaki z foie Gras
ziemniaki gotowane – 250 g
gęsia wątróbka – 100 g
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – do posypania


  • 113,7 MB
  • 15 cze 13 19:24
obrazek



Grochówka
groch – 0,5 kg
woda – 4 l
wędzony boczek – 30 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 40 dag
majeranek – 1 łyżka
mąka – 2 łyżki
czosnek – 1-2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
świeże zioła – majeranek, tymianek


zasmażka:
masło – 5 dag
mąka pszenna – 2 łyżki


Bigos
kapusta kiszona – 1,5 kg
kapusta biała – 1 główka
łopatka – 60 dag
kiełbasa – 15 dag
boczek – 20 dag
wołowina – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
śliwki suszone – 10 dag
masło – 10 dag
pieczarki – 30 dag
przecier pomidorowy – 3 łyżki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 5 szt.
pieprz ziarnisty – pół łyżeczki
kminek – pół łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
papryka – 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz – do smaku


  • 96,1 MB
  • 8 cze 13 19:46
obrazek



Breja
suszone gruszki – 80 dag
suszone morele – 10 dag
suszone jabłka – 10 dag
kości wędzone – 20 dag
śmietana kremówka – 150 ml
cynamon – szczypta
cukier, sól, pieprz – do smaku
Kaczka faszerowana jabłkami
kaczka cała – 1 szt. (ok. 1,3 kg)
majeranek – 1 łyżka
olej – 50 ml
świeży majeranek – 1 gałązka
jabłka – 0,5 kg
sól, pieprz – do smaku
Ajerkuchy z apfelmusem
ajerkuchy:
mąka pszenna – 200 g
jajka – 5 szt.
maślanka – 0,5 l
cukier – 4 łyżki
sól – szczypta
masło – 2 łyżki

apfelmus:
jabłka – 0,5 kg
cukier – 100 g
stewia – 2 gałązki
masło – 1 łyżka
cynamon – pół łyżeczki


  • 108,4 MB
  • 2 cze 13 6:36
obrazek



Gałuszki
ziemniaki gotowane – 0,5 kg
ziemniaki surowe – 0,5 kg
śmietana kremówka – 1 szklanka
jajko – 1 szt.
mąka ziemniaczana – 25 dag
boczek – 15 dag
sól, pieprz – do smaku

Placki z blachy ze szpyrkami
ziemniaki – 1 kg
jajko – 1 szt.
goździki – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
mąka pszenna – 2 łyżki
sól – do smaku
słonina – 30 dag
podgardle – 30 dag
boczek – 30 dag
łopatka wieprzowa – 30 dag

Schab po beskidzku z oscypkiem
schab – 2 plastry
oscypek – 4 plastry
smalec – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Wiosenna surówka z białej kapusty
kapusta biała młoda – 1 główka
ogórek – 1 szt.
śmietana kwaśna – 2 łyżki
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz, cukier – do smaku


« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    90
  • pliki muzyczne
    0

90 plików
11,44 GB

vampirzyca86

vampirzyca86 napisano 26.01.2014 17:38

zgłoś do usunięcia
synek1984

synek1984 napisano 26.01.2014 20:49

zgłoś do usunięcia
PREZES-2013

PREZES-2013 napisano 31.01.2014 16:22

zgłoś do usunięcia
tfn

tfn napisano 4.03.2014 21:46

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAMY
e_mili

e_mili napisano 23.03.2014 20:20

zgłoś do usunięcia
dzięki za dostęp i pozdrawiam
tfn

tfn napisano 13.04.2014 11:12

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAMY
Wiedzmin_2

Wiedzmin_2 napisano 18.04.2014 13:16

zgłoś do usunięcia
FILMY_VIP_CHOMIKUJ

FILMY_VIP_CHOMIKUJ napisano dzisiaj o 10:41

zgłoś do usunięcia
plasteliniak359

plasteliniak359 napisano dzisiaj o 16:21

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności