Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ROZAROZ
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Roza

widziany: 9.10.2017 15:14

  • pliki muzyczne
    2109
  • pliki wideo
    1907
  • obrazy
    31534
  • dokumenty
    5810

42303 plików
349,91 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
ROZAROZ
► Król Julian śpiewa, cytaty, zabawne momenty
►Sezon 1
►Sezon 2
►Sezon 2(1)
►Sezon 3
♥♥♥ FIRANY SZYCIE PORADNIKI PDFy Iitp ♥♥♥
5) Martwa natura
Ancora
Audiobook - Baśnie Hansa Christiana Andersena
audiobook dla dzieci
BAJKI
 
bajki relaksacyjne
 
relaksacyjne bajki i opowiadania
Bajki terapeutyczne
 
Bajki Terapeutyczne mp3
bajki wzmacniające
 
bajki wzmacniająca
BAJKI-GRAJKI
 
bluzka
bluzka tygrysica
burdy i wykroje
dieta 9kg w 28 dni
dom
 
OCZKA WODNE
 
BAJKI SZKOŁA
OCZKO WODNE
Druty Szydełko
 
Ewa Chodakowska SZOK TRENING
FLETNIA
Galeria
 
Gimnastyka-Aerobi k
 
Il Divo
Il Divo(1)
klasy 0-3(1)
 
kukiełki- palczatki
LALKI I UBRANKA
KOLĘDY
 
Kołysanki - Utulanki
 
Kołysanki z miłością
Komunia
 
Kulinarne
 
⊰♥⊱Moje przepisy-Coś na ząb⊰♥⊱
♥♥♥ potrawy postne ♥♥♥
Alkohole różne
 
Anielska kuchnia
Anielska Kuchnia I
Anielska Kuchnia II
Anielska Kuchnia II(1)
Anielska Kuchnia II(2)
Chińszczyzna w pięć minut
Chleb
 
a]PRZEPIS NA CHLEB
Bułeczki... kołaczyki, rogaliki, drożdżówki
Ciasta
 
Biszkopt
Pączki
Placki
ciasta
Ciasta - ROLADY
ciasta z owocami
Coś słodkiego
Coś słodkiego(1)
Cuda z ryżu
dania makaronowe
Dekorowanie
dekorowanie tortow
dekorowanie tortów- przepisy i sposoby
Dietetyczne
 
Dla dzieci
Drugie danie
farsze
farsze do jajek
fasolka po bretońsku
fasolka po bretońsku(1)
Gołąbki
Gotowanie
 
Bigos z różnych warzyw
Bób
Brukselka
Gotowanie na parze
inne dania z fasolki
Jak wykonać różnego rodzaju zwierzątka na tort
Jak zrobic dekoracje na tort
Jak zrobić masło smakowe
Kalafior
kanapki
Kawa
Klopsiki, pulpety
Kotlety mielone
Kremy, masy - do ciast
Kremy, masy - do ciast(1)
KUCHCIKOWO - CIASTA I NIE TYLKO... SAME PYSZNOŚCI (przepisy z fotkami)
KULINARNE
Kurczak
KURSY DEKOROWANIA TORTÓW
Łatwe przepisy na wielki apetyt
lazanie
Makarony
Masła smakowe
MOJE SPRAWDZONE PRZEPISY KULINARNE-POLE CAM!!!
mufinki
na mleku
Nalewki
 
Dewolaje
Nalewki(1)
Ozdoby na ciasta
Pasty do ciast
Pasty na kanapeczki
Pasty na kanapeczki(1)
pieczarkowo-se rowe
Pieczenie
Porady
Przepisy kulinarne
Przepisy różne
Przez żołądek do serca
Przez żołądek do serca(1)
Przyprawy
Rączka gotuje
Rolady
Ryby
Sajgonki
Sałatki
Sałatki - Surówki
Sałatki i surówki
Sałatki Surówki
SAŁATKI(1)
Schabowe
Ser żółty
SERNIKI
Siostra Leoniga
Skrzydełka
śniadania na gorąco
Sosy
Sosy - dodatki do kanapek, sałatek
Sosy dodatki do kanapek sałatek
Sosy dodatki do obiadów
Sosy(1)
spaghetti
SURÓWKI
tosty
W-ZETKA
Zapiekanki
zapiekanki makaronowe
zapiekanki makaronowe(1)
zapiekanki mięsne
zapiekanki mięsne(1)
zapiekanki warzywne
zapiekanki warzywne(1)
zapiekanki ziemniaczane
zapiekanki ziemniaczane(1 )
Zapiekanki(1)
Zapiekanki(2)
Zapiekanki(3)
ziemniaczane
Zupy
zupy fasolowe
KWIATY Szidoni od GRASZKOWEJ
Lektury szkolne
MARTWA NATURA
Masa solna
Masaż
 
Masaż-opracowania
 
Meridiany
MOJE PRYWATNE SPRAWDZONE PRZEPISY POLECAM
OKNA-pieknie-przy strojone-CAROL-ZE NTGRAF-PDF
Radio Dzieciom
Radio dzieciom_słuchowi ska
Różaniec
Różności
 
sprawdziany dla klas I -III
szabloniki
SZKOŁA
 
The Promise
Uczę się liczyć(dodawanie, odejmowanie, mnożenie, dzielenie)
wiązanie chustek
Wykroje
 
Wykroje- tilda itp
zachomikowane
Zdrowie
 
zdrowie(1)
ZIELNIK
 
ZROB TO SAM (A)
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 1,6 MB
  • 31 maj 12 19:40
Składniki
- 1 kg skrzydełek - podzielić na 3 części ( najlepiej wyrzucić te małe, chyba że lubisz}

- SOS: mały ketchup, kostka rosołowa, 1/2 szkl cukru, 1 szkl gorącej wody, 1/2 soku cytryny. Kostkę rozpuścić w wodzie, dodać resztę, dokładnie wymieszać.

- panierka: mąka
ziemiaczana, jajka

Wykonanie:
Podzielone skrzydełka posypać solą
i pieprzem {mogą ale nie muszą postać pół godziny}. Obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku i smażymy na patelni na złoty kolor.
Usmażone skrzydełka układamy na blaszce, polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku

z chomika mariosylwia

  • 230 KB
  • 31 maj 12 19:40
obrazek
SMACZNA SALATKA POLECAM-ROBIŁAM

z chomika wielosmakowa

  • 87 KB
  • 31 maj 12 19:39
Składniki: brokuły, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 4-5 jaj ugotowanych na twardo, 3-4 pomidory ( lub 1/2 kg pomidorków koktajlowych), sos czosnkowy, natka pietruszki.
Brokuły zblanszować ok.3-4min w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na różyczki. W salaterce ułożyć: brokuły,ok.5 cm paski papryki, jajka pokrojone w szóstki, duże pomidory pokrojone na części lub koktajlowe pokrojone na pół. Na wierzch sos czosnkowy i natka pietruszki.

Sos czosnkowy: wymieszać 3 łyżki majonezu+3 łyżki jogurtu naturalnego+sól+pieprz+2 zmiażdżone ząbki czosnku, polać na sałatkę, nie mieszać.

z chomika usiala

  • 161 KB
  • 31 maj 12 19:38
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 212 KB
  • 31 maj 12 19:38
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 216 KB
  • 31 maj 12 19:37
obrazek

z chomika xxDolceXragazzAxx

  • 349 KB
  • 31 maj 12 19:36
obrazek

z chomika anulek31

  • 24 KB
  • 31 maj 12 19:35
KOLOROWE CIASTO

Składniki

Biszkopt ciemny, 1szt
Biszkopt jasny, 1szt
Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml
galaretka truskawkowa, 2szt
Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa
dżem truskawkowy, 1 słoiczek
Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe
Polewa;czekolada, 1tabliczka
mleko, 2łyżki
dowolna posypka, np.orzechy,wiórki

Opis przygotowania
1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek.

2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 31 maj 12 19:35
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.

CIASTO:
=======

Składniki:

5 żółtek
1 całe jajo
30 dag margaryny „Kasia”
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 ½ szklanki cukru pudru
80 dag mąki
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka amoniaku
1 proszek do pieczenia


Wykonanie :

1. Ze składników zrobić kruche ciasto.
2. Podzielić na pięć części.
3. Z 2 części upiec 2 placki.
4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku.
5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek.
6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.


MAK DO ROLAD:
=============

Składniki :

2 ½ szklanki maku
1 ½ szklanki cukru
4 jajka
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka kakao
trochę cynamonu
½ łyżeczki sody
olejek migdałowy


Wykonanie :

1. Mak sparzyć i zemleć.
2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć.
3. Ubić białka na sztywną pianę.
4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać.
5. Przełożyć rolady.


MASA SEROWA:
============

Składniki :

1 kg sera
1 ½ szklanki cukru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
¼ szklanki mleka


Wykonanie :

1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy.
2. Smażyć 5 minut.
3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować.
4. Dodać do masy serowej i wymieszać.
5. Ciepłą masę serową przełożyć placki.



Przełożenie placka :
-------------------------

Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II.

Polać polewą kakaową.

Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 31 maj 12 19:35
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 45 KB
  • 31 maj 12 19:34
praliny_tiramis_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 40 KB
  • 31 maj 12 19:34
rafealloooo_10_400x400.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 157 KB
  • 31 maj 12 19:34
eklerki_4.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 54 KB
  • 31 maj 12 19:33
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 63 KB
  • 31 maj 12 19:32
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 23 KB
  • 31 maj 12 19:31
Ciasto adwokatowe do kawy
Składniki
Biszkopt kakaowy:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szkl. mąki kartoflanej
1/2 szkl. mąki zwykłej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki oleju

Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szkl. cukru
20 dkg kokosu

Masa:

1 margaryna
1 budyń śmietankowy
1,5 szkl. mleka
1/2 szkl. c. pudru
1/2 szkl adwokata

Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec.
Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem.
Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier,żółtka, dalej ubijać, na końcu dodać mąki zmieszane z proszkiem, oraz olej, wymieszać, wyłożyć na blachę i upiec.
Po upieczeniu przekroić, naponczować herbatką z rumem.

Wykonanie ciasta kokosowego:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, dalej ubijać, na końcu dać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę i upiec na złoty kolor

Wykonanie masy
Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę dodawać porcjami zimny budyń, na końcu wlewać adwokat.

Na spód ciasta kakaowego dajemy połowę masy, nakładamy ciasto kokosowe, masę i drugą część ciasta kakaowego, na wierzch dowolną polewę

zachomikowany

  • 30 KB
  • 31 maj 12 19:29
Agrestowiec
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra soku z agrestu
0,5 litra wody
3 budynie śmietankowe-40g
4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody
15 dag cukru
Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.

z chomika Brunetka6853

  • 11 KB
  • 31 maj 12 19:29
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 71 KB
  • 31 maj 12 19:28
Składniki:

Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laskiwanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej

oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

z chomika Zeeb

  • 73 KB
  • 31 maj 12 19:28
Składniki:
* 3 jaja
* 1 szklanka cukru
* 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
* pół szkl. mleka
* 3 łyżki żelatyny
* 200 g masła
* galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy

Sposób przygotowania:
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może chrzęścić), dodać stopione ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można przedtem na masie serowej poukładać kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek przed wylaniem galaretki.

z chomika Zeeb

  • 15 KB
  • 31 maj 12 19:28
Babka cytrynowa....


2 szklanki proszku budyniowego lub kisielu w proszku o smaku cytrynowym.
6 łyżek mąki tortowej.
5-7 jajek.
ok.2 szklanek cukru (w miarę drobnego).
kostka margaryny lub masła.
ocet - 2 łyżki.
olej lub oliwa -7 łyżek.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki i szczypta sody oczyszczonej.
aromat cytrynowy.
cukier puder do posypania na sucho.



Margarynę lub masło rozetrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę .Proszek budyniowy lub kisielowy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną .Dodać do masy jajecznej mąki ,następnie olej,ocet i aromat.Wymieszać bardzo dokładnie.Wyłożyć ciasto do dwóch foremek keksowych uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką (lub wyłożonych folią aluminiową).Piec ok.30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 31 maj 12 19:27
CIASTO KATARZYNKA


Składniki:

10 całych jajek
2 szkl. cukru kryształu
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. suchego maku
2 płaskie łyżki sypkiego kakao
2 kostki margaryny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 małe słoiczki powideł śliwkowych
duża paczka biszkoptów



Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku.
Ubić pianę z białek i razem z mąką i proszkiem dodać do utartej masy z margaryny (surowe). Ciasto podzielić na 3 części, jedną pozostawić białą, do drugiego ciasta dodać suchy mak, do trzeciego ciasta dodać kakao.


Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto białe - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidło - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe.

Piec w temp. 150 stopni C, około 1 godz.

z chomika white.and.black.flower

  • 35 KB
  • 31 maj 12 19:27
PYCHOTKA

Składniki:

CIASTO:
jajka, 4 szt
cukier, 1/2 szkl
mąka tortowa, 1/2 szkl
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

KREM:
mleko, 2 szkl
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
zółtka jaj, 2 szt
cukier puder, 1 szkl
MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka

DO PRZEŁOŻENIA:
dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik

POSYPKA KOKOSOWA,
wiórki kokosowe, 20 dag
masło, 1 kostka

Opis przygotowania:

1. CIASTO:
ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre)

2. KREM:
1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń.

3. POSYPKA KOKOSOWA:
kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia.

4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

5. SMACZNEGO:))))

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 31 maj 12 19:26
CIASTO AJERKONIAKOWE

cukier 4 łyżki
czekolada 2 kostki
powidła 1/2 słoika
krem ajerkoniakowy "Delecta" 1 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 6 łyżek
żółtka 3 szt
mąka 2 szklanki


Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 11 KB
  • 31 maj 12 19:26
Ciasto z jagodami

BISZKOPT
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 masło extra
jagody
3 galaretki cytrynowe

Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową.

Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody

zachomikowany

  • 33 KB
  • 31 maj 12 19:25
Ciasto toffi

Składniki na biszkopt:

4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
proszek do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%
20 g cukru pudru
2 op. śmietan fix
cukier waniliowy

Poncz
kawa rozpuszczalna

Dodatkowo:

gotowa masa krówkowa z puszki
300 g okrągłych biszkoptów
2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Ciasti:
jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać
ciato piec ok 40 min w tem 180 st.

Masa:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem

Przełożenie:

Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, nastepnie rozsmarować masę krówkową.
Ukłożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie i zalać masą śmietanową. Na wierzch zalać tężejącą galaretkę.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 31 maj 12 19:25
Szarlotka królewska

Składniki
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu
50 dag śmietany kremówki
gorzka czekolada do dekoracji

Szykujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wykładamy na biszkopt (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy.

Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem. Rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    13
  • obrazy
    21
  • pliki wideo
    8
  • pliki muzyczne
    0

42 plików
208,43 MB




Carla-Filmy-2016

Carla-Filmy-2016 napisano 6.02.2016 01:53

zgłoś do usunięcia

SPAKSIK-1976

SPAKSIK-1976 napisano 11.02.2016 19:11

zgłoś do usunięcia
ZAPRASZAM DO CHOMIKA bajki2013

elena90 napisano 24.03.2016 16:28

zgłoś do usunięcia
obrazek
pablosik_11

pablosik_11 napisano 2.04.2016 13:17

zgłoś do usunięcia

wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 5.05.2016 17:30

zgłoś do usunięcia
obrazek
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 17.11.2016 18:13

zgłoś do usunięcia
obrazek
SYLWIACHO

SYLWIACHO napisano 4.12.2016 11:12

zgłoś do usunięcia
http://chomikuj.pl/SYLWIACHO
ganiyam821

ganiyam821 napisano 28.04.2022 03:23

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wigef59399

wigef59399 napisano 25.01.2023 21:11

zgłoś do usunięcia
Super chomik
saitano666

saitano666 napisano 10.11.2023 20:22

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności