Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
MarekMaly
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Marek

widziany: 2.09.2024 13:42

  • pliki muzyczne
    30926
  • pliki wideo
    46804
  • obrazy
    31852
  • dokumenty
    31653

195819 plików
55704,13 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
MarekMaly
audioteka (123)
encyklopedie
filmy
 
gry
 
historia mitologia
 
instrukcje
książki
 
_A-B
_C-D
_E-F
_G-H
11 PRAW
1181 ebooków mobi
8 (OSIEM) GIGA KSIAZEK
abc samochodu
Ablow Keith - Psychopata
 
Ablow Keith - Przymus
Adrian Lara
Agata Christie
Akwarele
Alfabet migory
Alister MacLean
Amelia Atwater-Rhodes
ANDRZEJ MLECZKO - NAJLEPSZE RYSUNKI
Andrzej Philipiuk
 
Andrzej Ziemianski
Aneta Jadowska
Anne McCaffrey
 
Anne Rice
Anthony De Mello
 
Anthony de Mello - Zbiór Książek
Architektura
Architektura nowożytna polska
Architektura XX wieku (polska)
Architektura XX wieku (powszechna)
Arthur C Clarke
 
Artykuły (Richard Dawkins)
Aura
Baśnie słowiańskie
Beata Pawlikowska
Biała Magia
Biblioteka - 17000 książek
Biblioteka Buddyjska
Biochemia i toksykologia
Biotechnologia
biznes, sukces etc
Bławacka
Bronisław Sianoszek
C
Carroll Jonathan
Carroll Lewis
Chemia
Chiny
Corel Painter Magazine nr 1-24
Cuda
 
CYKL GRA O TRON
Cyprian Kamil Norwid
Czarna magia
Darmowe kursy
David Eddings
Dębski Eugeniusz
Dębski Eugeniusz(1)
Disney - Różne Komiksy
Dla bystrzaków
Dorota Majsterkiewicz
Dorota Masłowska
E_BOOK Edukacja finansowa
ebook FANTASY 1
ebook FANTASY 2
E-booki
ebooki-Dieta Zdrowie
ebooki-Dla dorosłych
ebooki-Informa tyka komputery
ebooki-Język angielski
ebooki-Motoryz acja
ebooki-Rozwój duchowy
Edgar Allan Poe
Edgar Cayce
 
Edgar Cayce
Elisa Adams
ENCYKLOPEDIA II WOJNY ŚWIATOWEJ
Etyka
Eugeniusz Dębski
Ewa Białołęcka
Fantastyka i fantasy
 
Bradbury R
fantastyka,hor ror
Filozofia
 
FOCUS
Gabaldon Diana
Galaktyczna Rodzina
 
Galaktyczna Rodzina
George R.R.Martin
Gier Kerstin - Trylogia czasu
Giovanni Papini
GRAHAM MASTERTON
H I S T O R I A
 
H. Bławacka(1)
h.f.lovecraft
helion A
Henryk Sienkiewicz
HIPNOZA
Historia II WS (ebooki pdf)
Ignacy Krasicki
Isaac Asimov
 
Jacek Komuda
jak się uczyć
Jak szybko się uczyć
John Flanagan
 
John Updike
Jojo Moyes
Joseph Conrad
Joseph Delaney
Judaizm; historia, humor, język, kultura, obyczaje
Juliusz Słowacki
Juliusz Verne
Kajko i Kokosz
 
Kami Garcia,Margare t Stohl
 
01.Piękne istoty
02.Istoty ciemności
Karty - ksiązki
Klub Ludzi Ciekawych Wszystkiego
Kochanowski, Jan
Kolorowanki antystresowe
Kossakowska.Ma ja.Lidia_-_Zar na.niebios
Kres Feliks W
Królewska krew (komiks)
ksiazki
KSIĄŻKI KONTROWERSYJNE -ZAKAZANE
Książki o religii Słowian
Książki okultystyczne
Książki przygodowe
KSIĄŻKI różne
Książki Zakazane
księgi
 
Kultowe auta
Lackey Mercedes
LEGENDY POLSKIE
Legendy polskie
Lektury
Leszek Szuman
Lubię Gotować
Magia i ezoteryka
Majster
Mały Słownik Afrodyzjaków
Mapy
 
mapy
Mapy historyczne
Mapy myśli
Margit Sandemo
Markiz de Sade(1)
Martel Yann
Martin George R R
masoneria
 
Część 2
Historia i myśl ekonomiczna
medeiros teresa
medycyna
Metodologia historii sztuki
Michael Moorcock
Mitologie
Mity i Legendy
Młody Technik 1984
Morressy John
N.D. Walsch - Rozmowy z Bogiem
Najnowsze ksiazki(1)(1)
Najnowsze ksiazki(11)(1)
National Geographic
nauczanie
Nexus
NEXUS(1)
Nieznany świat
Nora Roberts
Norton Andre
Numerologia
Og Mandino
Olga Tokarczuk - Ksiegi Jakubowe
Omamy
Opracowania lektur
Orson S Card
 
osho
OSHO 2
OSHO(1)
OSHO(2)
Pamięć
PAN SAMOCHODZIK - 113 tomów ! ! !
Pan samochodzik pdf
Paolini Christopher
Paulo Coelho
Peter Swanson
Piekara Jacek
Piers Anthony-Cylk XANTH
Pilipiuk Andrzej
Piper Kerman
Plany Modelarskie Żaglowce
 
Cutter HMS Speedy 1828
Frigate Fridrich Zu Pferde 1661
 
La Couronne 1637
POCZET KRÓLÓW POLSKICH
Podania,legend y,baśnie
Podręcznik projektowania architektonicz no-budowlanego
polecane
Położnictwo
 
Położnictwo -procesy pielęgnowan ia
Notatki, test
popularnonauko we
Praca z podświadomości ą
przeczytalam i polecam
Przepisy
przygodowe
psychologia
Psychologia duszy i umysłu
Psychologia i filozofia
psychologia w położnictwie i ginekologii, red. m. makara- studzińska, G. Iwanowicz- Palus, wa-wa 2009
psychologia w położnictwie i ginekologii, red. m. makara- studzińska, G. Iwanowicz- Palus, wa-wa 2009(1)
Psychologia(2) (2)(1)
 
Chwyty psychologic zne
Psychologia,ps ychoterapia,ró żne terapie
psychologiczne
 
Publikacje
Rafał Ziemkiewicz
Relacje międzyludzkie
Religia i rozwój duchowy
Religioznastwo
Richard Dawkins
Robert Jordan
Robert Ludlum - Zbiór ebooków
Roger Zelazny
 
AMBER, opowiadania
cykl AMBER
cykl ŚWIATY CZARNOKSIĘŻ NIKA
ROŚLINY BIBLIJNE
różne
Runy
Saga o ludziach Lodu (47 cz.!)
Sapkowski Andrzej
Septem
seria Żółty Tygrys
SŁOWIANIE
 
Głagolica
Wiersze, Modlitwy
Sprawdź swoją pamięć
Stanisław Ignacy Witkiewicz
stare kodeksy
Starożytne cywilizacje
Stefan Żeromski
STEPHEN KING
 
■ebook
Stephenie Meyer
Stieg Larsson - Trylogia Millenium
Strugaccy A. B
ŚWIAT NAUKI
Sztuka
Tai Chi
Techniki i metody aktywizujace
Terence Hanbury White
Terry Pratchet - Świat Dysku
 
Terry Pratchet - Świat Dysku(1)
Thorgal
 
Tony Buzan - kolekcja
TYGRYSY - CAŁA KOLEKCJA !!! (123123)
Tytus Romek i A'tomek
 
Tytus Romek i Atomek
Tytus, Romek i A'Tomek #1-35 + Bonusy [Komiks]
Umysł,możliwoś ci,wykorzystyw anie
Ursula Le Guin Ziemiomorze
Wiedza i życie
Wiersze
Wit Szostak
Witold Gombrowicz
Władimir Megre - Anastazja
Własna firma
Wojciech Cejrowski
Współczesna sztuka polska
Zagadki przeszłości
ZDROWIE
 
Anatomia
BiologiaMed yczna
fizjoKsiazk i
Fizjologia
fizjoterapi a
leki nie tylko z apteki
Mardsen, dieta Haya
odchudzanie
Pasożyty
Produkty, które najlepiej wspomagają Twój mózg
przyprawy
 
SKARBY NATURY i nasze zdrowie
tłuszcze
ZIOŁOLECZNI CTWO
 
zwiększ swoją odporność
Ziołolecznictw o
 
ROŚLINY BIBLIJNE
znaczenie imion
ZNAKI ZODIAKU
 
Żółty Tygrys
Zrób sam 1983
Zrób sam 1986
Życie po życiu,reinkarn acja i nne
muzyka
obrazy
 
programy (123)
prywatne
zachomikowane
zdrowie
ZIOŁA
ZIELARSKIE
Zioła - własciwości lecznicze
ZIOŁOLECZNI CTWO
Pokazuj foldery i treści
  • 348 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 348 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 8 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 43 KB
  • 13 sty 16 19:57
Dieta śródziemnomorska sprawia, że mieszkańcy Grecji cieszą się lepszym zdrowiem i kondycją. Sekret tkwi w dobrze skomponowanej w różnorodne składniki diecie. Niezwykle ważnym elementem jest tłuszcz. Grecka dieta opiera się głównie na tłuszczach roślinnych, uzyskiwanych przede wszystkim z oliwek. Wysokiej jakości oliwa z wyselekcjonowanych oliwek dodawana jest tam niemal do każdej potrawy. Nadaje nie tylko niepowtarzalnego smaku wszelkim daniom z warzyw, ciast i mięsa, ale także dobrze służy zdrowiu. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka.
Tłuszcz zawarty w oliwkach ma zbawienne działanie na układ trawienny i równowagę masy ciała. Oliwa zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo łatwo rozkładają się w procesie przemiany materii. Organizm może je szybko wykorzystać, zamiast magazynować w komórkach tłuszczowych. Zatem dostarcza dokładnie takiej ilości energii, jakiej potrzebuje organizm. Poza tym ułatwia przyswajanie witamin A i E, służy jako materiał budulcowy błon komórkowych i niektórych hormonów. Oliwa pomaga walczyć z nadwagą i dodatkowo wzmacnia wątrobę. Pobudza trawienie i ułatwia wypróżnianie się.
Nie bez powodu mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znacznie rzadziej zapadają na choroby układu krążeniowego. Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na układ krwionośny. Powodem tego jest nie tylko zawartość tłuszczów nienasyconych, ale także tzw. oleuropeiny, która obniża ciśnienie tętnicze, działa rozkurczowo, reguluje pracę serca oraz rozszerza naczynia krwionośne. Wpływa również na obniżenie szkodliwego cholesterolu, zatem redukuje ryzyko zawału. Ponadto ma działanie antyseptyczne: zabija bakterie, wirusy i szkodliwe grzyby.
Oliwa ma także pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ zapobiega wystąpieniu kamicy nerkowej. Udowodniono także, że przeciwdziała cukrzycy oraz chorobom nowotworowym. Liczne badania wykazały, że oliwa znacznie obniża ryzyko zachorowań na raka piersi. Wynika to z tego, że zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, likwidujących szkodliwe dla komórek wolne rodniki. Wszystko to także dobroczynnie wpływa na układ odpornościowy. Dzięki częstemu spożywaniu sałatek warzywnych z oliwą z oliwek znacznie zwiększamy odporność organizmu na wszelkie choroby.
Osoby cierpiące na bóle reumatyczne i bóle stawów także powinny włączyć oliwę z oliwek w swoją dietę. Zawiera ona w swoim składzie wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym kształtowaniu kości i zębów, a poza tym reguluje krzepnięcie krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu oraz zwiększa zdolność koncentracji. Osobom uprawiającym sport dania sporządzone na bazie oliwy pomogą utrzymać mięśnie w dobrej kondycji. Pomaga również pacjentom w okresie rekonwalescencji lub po urazach, zwalcza objawy astmy i spowalnia procesy starzenia się.
Dieta, która pełna jest owoców, warzyw, ciast i serów połączonych z oliwą, pozytywnie wpływa na niemal wszystkie procesy organizmu. Wzmacnia nasze zdrowie i odporność, pomaga w zwalczaniu wielu codziennych przeciwności. Nic dziwnego, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie.

http://www.zdrowie.foody.pl/strony/1/i/485.php

zachomikowany

  • 43 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 43 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 16 KB
  • 13 sty 16 19:57
Czy masło zawiera tłuszcze trans?

Czy zwykłe masło do smarowania kanapek jak i margaryna zawierają tłuszcze trans? Jeżeli tak, to czym je zastąpić w kanapkach z pieczywem pszennym pełnoziarnistym.

Porady udziela: Katarzyna Haczkiewicz

Tłuszcze trans są w utwardzonym oleju roślinnym czyli w margarynie. Dlatego nie musisz rezygnować z naturalnego masła, ale już margarynę możesz wykluczyć ze swojej diety. Tłuszcze trans powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych, czyli np. podczas produkcji margaryny. Są obecne w wielu produktach spożywczych, więc jeśli chciałbyś wyeliminować je ze swojej diety, zwróć uwagę na etykiety. Jeśli na liście składników jest oznaczenie „uwodorniony”, „częściowo uwodorniony” lub „utwardzony”, oznacza to, że w danym produkcie są obecne tłuszcze trans. Szczególną uwagę zwróć na słodycze, produkty cukiernicze, chipsy, fast foody, a nawet płatki kukurydziane.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 78 KB
  • 13 sty 16 19:57
SKŁAD NAJPOPULARNIEJSZYCH TŁUSZCZY w 100g
OLEJ LNIANY /tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 20g /omega-6/ 17g /omega-3/ 54g
OLEJ Z PESTEK W INOGRON /tłuszcze nasycone/ 10g /tłuszcze jednonienasycone/ 17g /omega-6/ 73g /omega-3/ 0
OLEJ RZEPAKOWY /tłuszcze nasycone/ 6g /tłuszcze jednonienasycone/58g /omega-6//omega-3/ 10g
OLEJ Z PESTEK DYNI/tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 34g /omega-6/ 42g /omega-3/ 15g
OLEJ SAFLOROWY/tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 13g /omega-6/ 72g /omega-3/ 0g
OLEJ SŁONECZNIKOWY/tłuszcze nasycone/ 11g /tłuszcze jednonienasycone/ 20g /omega-6/ 69g /omega-3/ 0g
OLEJ SEZAMOWY/tłuszcze nasycone/ 15g /tłuszcze jednonienasycone/ 46g /omega-6/ 41/omega-3/ 0g
OLEJ KUKURYDZIANY/tłuszcze nasycone/ 13g /tłuszcze jednonienasycone/ 25g /omega-6/ 61g /omega-3/ 1g
OLIWA Z OLIWEK/tłuszcze nasycone/ 14g /tłuszcze jednonienasycone/ 77g /omega-6/ 8g /omega-3/ 1g
OLEJ SOJOWY/tłuszcze nasycone/ 15g /tłuszcze jednonienasycone/ 24g /omega-6/ 54g /omega-3/ 7g
OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH/tłuszcze nasycone/ 16g /tłuszcze jednonienasycone/ 28g /omega-6/ 51g /omega-3/ 5g
OLEJ Z ORZECHÓW ARCHAIDOWYCH/tłuszcze nasycone/ 18g /tłuszcze jednonienasycone/ 48g /omega-6/ 34g /omega-3/ 0g
SMALEC/tłuszcze nasycone/ 41g /tłuszcze jednonienasycone/ 47g /omega-6/ 11g /omega-3/ 1g
TŁUSZCZ Z KURCZAKA/tłuszcze nasycone/ 31g /tłuszcze jednonienasycone//omega-6/ 21g /omega-3/ 1g
TŁUSZCZ Z WOŁOWINY/tłuszcze nasycone/ 52g /tłuszcze jednonienasycone/ 44g /omega-6/ 3g /omega-3/ 1g
MASŁO /tłuszcze nasycone/ 66g /tłuszcze jednonienasycone/ 30g /omega-6/ 2g /omega-3/ 2g
OLEJ KOKOSOWY/tłuszcze nasycone/ 92g /tłuszcze jednonienasycone/ 6g /omega-6/ 2g/omega-3/ 0g
OLEJ PALMOWY/tłuszcze nasycone/ 51g /tłuszcze jednonienasycone/ 39g /omega-6/ 10g /omega-3/ 0g

zachomikowany

  • 78 KB
  • 13 sty 16 19:57
Do nasion oleistych należą nasiona: słonecznika, soi, rzepaku, rycynusu, konopi, lnu, bawełny, gorczycy, maku, kakaowca, migdałowca, sezamu indyjskiego, orzechy ziemne (arachidy), orzechy drzewa tungowego, orzechy kokosowe, palmowe (orzech ) oraz oliwki.
Oliwki zawierają ok. 30 % tłuszczu i są wykorzystywane do produkcji oliwy - tłoczonej z dojrzałych, fioletowo-czarnych owoców.
Nasiona soi zawierają ok. 40% białka, 18% tłuszczu i 24% węglowodanów, mogą więc służyć za pełnowartościowy pokarm, dostarczający prawie wszystkich istotnych składników pożywienia.
. Olej z nasion soi owłosionej należy do najlepszych olejów jadalnych, stosowany jest również w technice. Całe rośliny można używać na paszę lub kiszonki.
Kwiaty białe lub różowe, owoc pestkowiec, wyłuskane nasiona noszą w handlu nazwę migdałów, są bardzo smaczne i pożywne (55% tłuszczu i 20% białka), używane w różnej postaci w przemyśle spożywczym.
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) z Meksyku i południowej części USA, uprawiany jest obecnie na całym świecie jako roślina oleista (ok. 35% tłuszczu jadalnego i technicznego w nasionach), pastewna (ogromna produkcja masy zielonej, a także wytłoki po produkcji oleju), ozdobna, jadalna (bezpośrednio nasiona oraz do produkcji chałwy), lecznicza.
Len dostarcza cennego oleju jadalnego i przemysłowego, stosowanego np.: do produkcji linoleum, włókna, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione, makuchów na paszę, itd. Nasiona (siemię lniane) używane są w lecznictwie.

zachomikowany

  • 78 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 21 KB
  • 13 sty 16 19:57
Tłuszcze dobre i złe

Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie. Nie należy z nich całkowicie rezygnować, ale uważać na to, które jemy.
Istnieją 3 rodzaje tłuszczów, które dzielone ze względu na to, jakie kwasy tłuszczowe (główne składniki tłuszczów) zawierają, są dla nas bardziej lub mniej zdrowe. Najlepsze będą w naszej diecie tłuszcze jednonasycone i wielonasycone. Chronią nasze serce przed zawałem, obniżają poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcję LDL, tzw. zły cholesterol. Znajdziemy je np. w oliwie, oleju rzepakowym, słonecznikowym lub kukurydzianym, ale też w tłustych rybach morskich: łososiu, śledziu, makreli.
Tłuszcze nasycone, głównie zwierzęce, nie są już tak zdrowe. Umożliwiają wchłanianie (podobnie jak wielonasycone lub jednonasycone) witamin np. A, D, E, ale jedzenie ich w nadmiarze wpływa na podwyższenie się poziomu cholesterolu. Grozi to chorobami układu krążenia np. miażdżycą.
Niebezpieczne dla zdrowia są również tłuszcze trans, które powstają po przekształceniu (utwardzeniu) kwasów nasyconych. Ich źródłem są m.in. twarde margaryny, tłuszcze piekarnicze np. w paczkowanych ciastach, pączkach, frytkach i fast foodach.
Podobnie jak te zwierzęce podnoszą poziom złego cholesterolu. Ich spożywanie w codziennej diecie powinno wynosić maksymalnie 2g.
Według zaleceń WHO dzienna racja spożywanych tłuszczów w ogóle powinna wynosić nie więcej niż 20g. Zjadamy ich jednak o wiele więcej, dlatego zadbajmy o to, by urozmaicać posiłki w ryby i chude mięso.

Autor: Nela Elsner, 13 lutego 2009,

zachomikowany

  • 21 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 21 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 21 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 21 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 78 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 14 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 25 KB
  • 13 sty 16 19:57
Cała prawda o tłuszczach

Bez nich, jak bez wody, nie ma życia. Dostarczają energii i witamin. W ich składzie są kwasy tłuszczowe - dobre i... złe. Najwartościowsze są te nienasycone
Bez nich, jak bez wody, nie ma życia. Dostarczają energii i witamin. W ich składzie są kwasy tłuszczowe - dobre i... złe. Najwartościowsze są te nienasycone
Tłuszcz zwierzęcy
Pochodzi z tkanki tłuszczowej zwierząt. Jest też w mleku i jego przetworach.
Zalety. Ma dobry smak, syci, dostarcza witamin A i E.
Wady. Bardzo kaloryczny (100 g żeberek - 231 kcal, pieczonego kurczaka ze skórką - 269, łyżka smalcu - 176 kcal, śmietany - 40 kcal,). Zwiększa poziom "złego" cholesterolu. Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (patrz: ramka).
Zalecenie: Unikaj wieprzowiny, jedz drób bez skórki, wybieraj chudy nabiał.
Tłuszcz z ryb
Jest bardzo zdrowy. Najwięcej ma go halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot, dorsz.
Zalety. Zawiera wit. A, E, D i nienasycone kwasy omega 3, które chronią przed miażdżycą, obniżają ciśnienie, poprawiają pracę układu nerwowego i odpornościowego. Zwiększają produkcję tzw. hormonu szczęścia - serotoniny.
Wady. Jest kaloryczny (100 g pieczonego łososia - 205 kcal).
Zalecenie: Zjadaj porcję ryby co najmniej raz w tygodniu i codziennie wypijaj łyżeczkę tranu.
Tłuszcz roślinny
Dostarczymy go sobie, jedząc siemię, pestki słonecznika, orzechy, avocado i margarynę. W największych ilościach pozyskiwany jest z kukurydzy, oliwek, orzeszków ziemnych, rzepaku, słonecznika, soi. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek extra vergine, czyli tłoczona na zimno. Należy ją spożywać na surowo.
Zalety. Dzięki obecności nienasyconych kwasów omega tłuszcz roślinny sprzyja oczyszczaniu organizmu ze złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego. Służy sercu i mózgowi, zmniejsza ryzyko zakrzepu w tętnicy wieńcowej, ma działanie przeciwzapalne.
Wady. Jest kaloryczny: 1 łyżka oliwy lub innego oleju - 159 kcal, łyżka margaryny - 80 kcal.
Zalecenie: Używaj dziennie 2-3 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju, najlepiej tłoczonego na zimno.
Tłuszcze trans
Powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych. Są w twardej margarynie, ciastkach, batonach, chipsach, tzw. fast foodach, zupach w proszku. Powstają też, gdy na tym samym tłuszczu roślinnym kilkakrotnie podgrzejemy potrawy.
Zalety. Są smaczne i trwałe.
Wady. Podwyższają "zły", a obniżają "dobry" cholesterol. Sprzyjają nadwadze, osteoporozie, nowotworom jelita grubego. Mogą osłabiać pamięć.
Zalecenie: Ograniczaj jedzenie produktów z tłuszczami trans. Nie podgrzewaj wielokrotnie potraw na tym samym tłuszczu.
Głównym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe:
Nienasycone - są wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Ich źródłem są ryby, tran, olej rybi, kukurydziany, lniany, sezamowy, słonecznikowy, winogronowy i oliwa z oliwek.
Jednonienasycone - mają więcej zalet niż wad. Zawarte są w oleju arachidowym, rzepakowym, bezerukowym, orzechach, migdałach, avocado.
Nasycone - Ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Są w tłuszczach zwierzęcych i tłuszczach trans, oleju kokosowym i palmowym, ciastkach, czekoladzie.

http://kobieta.interia.pl/news/ca

zachomikowany

  • 25 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 24 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 20 KB
  • 13 sty 16 19:57
Masło czy margaryna?

Czym się różni masło od margaryny?

Masło jest produktem odzwierzęcym, powstałym ze śmietany mleka krowiego i zawiera minimum 80% tłuszczu. Margaryna natomiast jest pochodzenia roślinnego (oleje) i może mieć od 40 do 80% tłuszczu.
Masło z uwagi na to, że pochodzi od zwierząt ma więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, których za wiele nie powinniśmy spożywać, ponieważ są przyczyną wzrostu cholesterolu we krwi, a co za tym idzie chorób serca i naczyń krwionośnych. Natomiast margaryna w przeciwieństwie do masła jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na nasz organizm, wykazując działanie kardioprotekcyjne oraz obniżające poziom złego cholesterolu. Margaryna może poszczycić się także zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-3 i omega-6. Są one szczególnie przydatne w rozwoju, ale też pomagają w utrzymaniu prawidłowej lepkości krwi, ilości cholesterolu i biorą udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.
Masło naturalnie zawiera witaminy: A, E, D oraz kartenoidy, co bardzo ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów. Z kolei margaryna jest wzbogacana witaminami A i D, które nie występują w roślinach.
Prawdziwe masło jest białe, jednak producenci barwią je często naturalnymi barwnikami (beta-karoten) w celu uzyskania kremowego lub żółtawego koloru. Margaryna też ma żółty odcień. Konsystencja masła jest twarda i pod wpływem niskiej temperatury bardziej twardnieje. Margaryna natomiast jest miękka niezależnie od działania zimna.
„Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych” – co to takiego?
Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają właściwości nasyconych kwasów tłuszczowych, wiec są bardzo szkodliwe, nawet bardziej od nasyconych kwasów tłuszczowych z masła. Przez to, że podnoszą poziom cholesterolu, wiodą do rozwoju miażdżycy w naczyniach tętniczych. Ponadto istnieją pogłoski o tym, że spożywanie tego rodzaju tłuszczy koreluje z niską masą urodzeniową niemowląt oraz demobilizuje naszą odporność.
Kiedy masło, kiedy margaryna?
Masło z uwagi na zawartość witamin wskazane jest dzieciom do 7. roku życia, kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Raz na jakiś czas zdrowe osoby, bez wysokiego poziomu cholesterolu mogą stosować masło. Margaryna jest wskazana dla młodzieży i osób dorosłych, ponieważ zbija zły cholesterol i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Najkorzystniej stosować margaryny, których właściwości obniżające poziom złego cholesterolu zostały klinicznie udowodnione, np. Benecol, Flora ProActive. Margaryny, które warto stosować, to te miękkie, zamknięte w plastikowych pojemnikach.
Jeżeli tylko chcemy, możemy nawet całkowicie zrezygnować z tych smarowideł. W ciągu dnia zwykle zjadamy wystarczającą ilość tłuszczu. Alternatywą dla masła i margaryny może stać się awokado, które jest źródłem wielu witamin i pierwiastków.

ABC odżywiania21 Sty 2011kom. Katarzyna Ziaja

zachomikowany

  • 20 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 18 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 31 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 36 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 56 KB
  • 13 sty 16 19:57
Dieta śródziemnomorska sprawia, że mieszkańcy Grecji cieszą się lepszym zdrowiem i kondycją. Sekret tkwi w dobrze skomponowanej w różnorodne składniki diecie. Niezwykle ważnym elementem jest tłuszcz. Grecka dieta opiera się głównie na tłuszczach roślinnych, uzyskiwanych przede wszystkim z oliwek. Wysokiej jakości oliwa z wyselekcjonowanych oliwek dodawana jest tam niemal do każdej potrawy. Nadaje nie tylko niepowtarzalnego smaku wszelkim daniom z warzyw, ciast i mięsa, ale także dobrze służy zdrowiu. Pozytywnie wpływa niemal na każdy układ organizmu człowieka.
Tłuszcz zawarty w oliwkach ma zbawienne działanie na układ trawienny i równowagę masy ciała. Oliwa zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo łatwo rozkładają się w procesie przemiany materii. Organizm może je szybko wykorzystać, zamiast magazynować w komórkach tłuszczowych. Zatem dostarcza dokładnie takiej ilości energii, jakiej potrzebuje organizm. Poza tym ułatwia przyswajanie witamin A i E, służy jako materiał budulcowy błon komórkowych i niektórych hormonów. Oliwa pomaga walczyć z nadwagą i dodatkowo wzmacnia wątrobę. Pobudza trawienie i ułatwia wypróżnianie się.
Nie bez powodu mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znacznie rzadziej zapadają na choroby układu krążeniowego. Oliwa z oliwek ma pozytywny wpływ na układ krwionośny. Powodem tego jest nie tylko zawartość tłuszczów nienasyconych, ale także tzw. oleuropeiny, która obniża ciśnienie tętnicze, działa rozkurczowo, reguluje pracę serca oraz rozszerza naczynia krwionośne. Wpływa również na obniżenie szkodliwego cholesterolu, zatem redukuje ryzyko zawału. Ponadto ma działanie antyseptyczne: zabija bakterie, wirusy i szkodliwe grzyby.
Oliwa ma także pozytywny wpływ na układ moczowy, ponieważ zapobiega wystąpieniu kamicy nerkowej. Udowodniono także, że przeciwdziała cukrzycy oraz chorobom nowotworowym. Liczne badania wykazały, że oliwa znacznie obniża ryzyko zachorowań na raka piersi. Wynika to z tego, że zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, likwidujących szkodliwe dla komórek wolne rodniki. Wszystko to także dobroczynnie wpływa na układ odpornościowy. Dzięki częstemu spożywaniu sałatek warzywnych z oliwą z oliwek znacznie zwiększamy odporność organizmu na wszelkie choroby.
Osoby cierpiące na bóle reumatyczne i bóle stawów także powinny włączyć oliwę z oliwek w swoją dietę. Zawiera ona w swoim składzie wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym kształtowaniu kości i zębów, a poza tym reguluje krzepnięcie krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu oraz zwiększa zdolność koncentracji. Osobom uprawiającym sport dania sporządzone na bazie oliwy pomogą utrzymać mięśnie w dobrej kondycji. Pomaga również pacjentom w okresie rekonwalescencji lub po urazach, zwalcza objawy astmy i spowalnia procesy starzenia się.
Dieta, która pełna jest owoców, warzyw, ciast i serów połączonych z oliwą, pozytywnie wpływa na niemal wszystkie procesy organizmu. Wzmacnia nasze zdrowie i odporność, pomaga w zwalczaniu wielu codziennych przeciwności. Nic dziwnego, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie.

zachomikowany

  • 56 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 56 KB
  • 13 sty 16 19:57

zachomikowany

  • 26 KB
  • 13 sty 16 19:57
Masło, uznawane za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy, otrzymywane jest ze śmietany
z mleka krowiego. Jego wysoka zawartość odżywcza wynika m.in. z dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Podstawowymi składnikami masła są: tłuszcz, woda i sucha masa beztłuszczowa. Kolor masła w dużej mierze zależy od zawartości beta-karotenu (prowitaminy A) i jest związany ze sposobem żywienia krów, z których mleka wyprodukowano masło. Latem, kiedy zwierzęta mają dostęp do świeżej, zielonej trawy, masło przybiera kolor ciemnożółty. Zimą jest bladożółte. Masło można podzielić
na dwa rodzaje: z kwaśnej i ze słodkiej śmietany. Zaletą masła jest występowanie w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witamin A i D.

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    30
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

30 plików
1,65 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności