koktajl truskawkowo-śmietankowy.jpg
-
[1948] Michaił Ałpatow - Historia sztuki -
Album Karpacki 2008 -
Appian z Aleksandrii -
Barszcz -
Bistro -
CD1 Rzym - narodziny imperium -
CD2 Ustrój republiki rzymskiej -
CD3 Następstwa wielkich podbojów -
CD4 Cesarstwo rzymskie -
CD5 Kultura rzymska -
CD6 Religia Rzymian i chrześcijanie -
CD7 Kryzys i upadek Cesarstwa -
Cezar -
czasopisma -
Doradca smaku -
filmy -
Francja -
Gordon Ramsay -
Gospodyni 1977 -
Gospodyni 1978 -
Gotowanie po śląsku (video) -
Gotuj jak Heston -
Jakubiak -
KAROL OKRASA -
Kuchnia Litewska -
Liwiusz -
Maciej Kuroń -
Moje Gotowanie 1994.12 -
Moje Gotowanie 1995.01 -
Moje Gotowanie 1995.03 -
Moje Gotowanie 1996.10 -
okladki ksiazki 3 -
Okrasa -
Plaut -
PODZIEMNE MIASTO - RZYM -
Rzym bez tajemnic -
Seneka -
SIEDEM CUDÓW STAROŻYTNEGO RZYMU -
Smaki polskie -
Swetoniusz -
Szefowie kuchni -
Tacyt -
TRIKI KULINARNE -
Warsztaty smaku Kuchnia+ -
Wergiliusz -
wideo -
WŁADCY POLSKI -
Zabytki Heritage -
Zielinska Tadeusz -
Zupy
Kuchnia
|
Mira Michałowska - Przez kuchnię i od frontu
„Podobno nie żyje się samym chlebem, ale bez chleba też żyć się nie da. Jemy, żeby żyć, czy żyjemy, żeby jeść? Takich komunałów mogłabym namnożyć mnóstwo. Wystarczyłoby sięgnąć na półkę z grubymi księgami przysłów czy cytat. Gdybym miała na to ochotę. Ale jej nie miałam. Ochotę miałam wyłącznie na powrót do wspólnych posiłków w towarzystwie czasami przyjaciół, czasami przygodnych znajomych, często dzieci, rzadziej psów, które to posiłki prowadziły do czegoś lub służyły czemuś poza trawieniem. I do przyjrzenia się bliżej różnym substancjom, które bardziej lub mniej bezmyślnie, z większym lub mniejszym apetytem ładujemy do naszych organizmów. I do zbadania wielu legend i przesądów z tymi substancjami związanych. I wiem, że bynajmniej nie wyczerpałam tematu. I mam nadzieję, że nie wyczerpię moich czytelników. No i że nikomu nie zepsuję apetytu. Na nic”.
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku.