zapomniałem
Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Krzys29kz
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Krzysztof

widziany: 25.08.2013 20:25

  • pliki muzyczne
    454
  • pliki wideo
    8572
  • obrazy
    8695
  • dokumenty
    552

19265 plików
2687,36 GB

Ukryj opis
Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki
Harry Potter i Książę Półkrwi.3GP play
ABY POZNAĆ PRZYSZŁOŚĆ, MUSISZ POWRÓCIĆ DO PRZESZŁOŚCI. ...
Super zioło HowHigh 2001.Lektor.PL.3gp play
Silas (Method Man) i Jamal (Redman) wiodą beztroski żywo ...
Dziewczyna z sąsiedztwa The Girl Next Door 2004Lek.PL.3GP play
Komedia romantyczna Matthew marzy o tym żeby zostać p ...
Miss Marca 2009 ORYGINALNY LEKTOR PL. DVDRip.3gp play
produkcja: USA , gatunek: Komedia data premiery: ...
Harry Potter i Kamień Filozoficzny.3GP play
Harry jest jedyną osobą, której udaje się przeżyć spot ...
American Pie - Wesele.3gp play
Jim (Jason Biggs) oświadcza się Michelle (Alyson Hanni ...
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 95,0 MB
  • 19 maj 11 22:48

z chomika aaarek70

  • 98,3 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa gotuje dla swojego gościa Roberta Makłowicza potrawy oparte o smaki zapamiętane z dzieciństwa. Będą to: kogut z koprem duszony w wiejskim maśle oraz królik duszony w marchewce. Gość Karola Robert Makłowicz (ur. 12 sierpnia 1963 w Krakowie) to polski dziennikarz, pisarz, publicysta, krytyk kulinarny, podróżnik. Pochodzi z rodziny polskich Ormian. Wychowywał się w Krakowie, jest absolwentem V Liceum Ogólnokształcącego im. Augusta Witkowskiego. W latach 1982-1989 studiował prawo i historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. W latach 1993-2004 był publicystą Gazety Wyborczej. Współpracował też z tygodnikami: Wprost (2002-2005), Newsweek Polska (od 2005) i Przekrój. Swoje felietony i książki pisze zazwyczaj wspólnie z Piotrem Bikontem. W latach 1998-2008 był gospodarzem popularnego niedzielnego cyklu reportaży Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Od 2008 roku prowadzi w TVP 2 program telewizyjny pod nazwą Makłowicz w podróży.


z chomika aaarek70

  • 98,3 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa gotuje dla swojego gościa Roberta Makłowicza potrawy oparte o smaki zapamiętane z dzieciństwa. Będą to: kogut z koprem duszony w wiejskim maśle oraz królik duszony w marchewce. Gość Karola Robert Makłowicz (ur. 12 sierpnia 1963 w Krakowie) to polski dziennikarz, pisarz, publicysta, krytyk kulinarny, podróżnik. Pochodzi z rodziny polskich Ormian. Wychowywał się w Krakowie, jest absolwentem V Liceum Ogólnokształcącego im. Augusta Witkowskiego. W latach 1982-1989 studiował prawo i historię na Uniwersytecie Jagiellońskim. W latach 1993-2004 był publicystą Gazety Wyborczej. Współpracował też z tygodnikami: Wprost (2002-2005), Newsweek Polska (od 2005) i Przekrój. Swoje felietony i książki pisze zazwyczaj wspólnie z Piotrem Bikontem. W latach 1998-2008 był gospodarzem popularnego niedzielnego cyklu reportaży Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Od 2008 roku prowadzi w TVP 2 program telewizyjny pod nazwą Makłowicz w podróży.


z chomika aaarek70

  • 95,0 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa razem ze swoim gościem, którym tym razem jest aktorka Ewa Ziętek, przygotowuje roladę z modrą kapustą oraz okonia morskiego z cytryną i boczkiem.


z chomika aaarek70

  • 97,7 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Cykliczny program kulinarny Karola Okrasy, który w każdym odcinku wraz z gościem specjalnym poszukuje ulubionych smaków: przeszłości, regionu, dzieciństwa. Tym razem Karol Okrasa pyta o kulinarne upodobania Grażynę Torbicką.


z chomika aaarek70

  • 98,9 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa przygotowuje ulubione danie z dzieciństwa Ewy Kasprzyk, czyli bliny z pstrągiem. Zupa z krewetkami i łososiem przypomni znanej aktorce smak zapamiętany podczas podróży do Tajlandii.


z chomika aaarek70

  • 98,2 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Maciej Miecznikowski wspomina potrawy swojej babci, czyli kuchnię kaszubską w czystej postaci. Jeśli do tego dołożymy fascynację smakami tajskimi, do których przyznaje się prowadzący program „Tak to leciało!” i lider zespołu „Leszcze” w jednym, to przed Karolem Okrasą stoi nie lada wyzwanie. Musi połączyć polską kuchnię regionalną z daleką egzotyką.

W menu odcinka: zupa „brzadowa” z suszonych owoców z grzybami oraz potrawka z ryb w mleku kokosowym z sałatką z soczewicy i ananasa.


z chomika aaarek70

  • 98,5 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Przy okazji rozmowy o ulubionych smakach z dzieciństwa prof. Jerzy Bralczyk daje miniwykład o zawiłościach językowych związanych z nazwami dań i potraw. Czy mówi się „kluchów” czy „kluch”? Dlaczego gość Karola Okrasy nie lubi pomidorów i co jego zdaniem wydobywa bukiet smaków z popularnego śledzika? W menu odcinka: zupa zacierkowa na kaczych udkach oraz sandacz smażony w migdałach z sosem z czerwonego wina z rodzynkami.


z chomika aaarek70

  • 108,4 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Gość Karola Okrasy, Janusz Stokłosa, bardzo krytycznie odniósł się do jednej z potraw, którą otrzymał do ocenienia. – To jest bigos z majerankiem, a nie kwaśnica – powiedział. Czy gospodarzowi programu udało się obronić swoją wizję tej pysznej zupy?


z chomika aaarek70

  • 97,7 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Nie wszyscy o tym wiedzą, ale znany aktor filmowy i teatralny Artur Barciś doskonale gotuje. Przed nami jego kulinarna spowiedź: jakie potrawy pamięta z dzieciństwa? Czy Karolowi Okrasie uda się odtworzyć ten smak z przeszłości? Dziś w menu: kartacze, czyli granaty.


z chomika aaarek70

  • 97,7 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa zabiera w kulinarną podróż w przeszłość Stanisława Soykę. Czy uda się odtworzyć smak wigilijnego karpia, którego przygotowywała matka artysty? Pewne potrawy są niepodrabialne, dlatego Karol Okrasa nawet nie będzie próbował mierzyć się z takim niedościgłym wzorem, za to przyrządzi typowy polski rosół oraz makaron „aglio, olio e peperoncino”.


z chomika aaarek70

  • 304,5 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Pani Ewa doskonale zna się na kuchni, choć skromność nie pozwala jej tego mówić głośno. Karol Okrasa dwoi się i troi, by sprostać tak wysoko postawionej poprzeczce. Jakie danie Pani Ewa pamięta z dzieciństwa, a jakie potrawy lubi z kuchni współczensej? W menu odcinka: pieczeń z zająca z warzywami i puree z dyni oraz krewetki w sosie ze świeżych pomidorów i kolendry.


z chomika aaarek70

  • 193,8 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


By znaleźć tego znanego dziennikarza i przyrodnika trzeba udać się do serca puszczy. Karol Okrasa podejmuje to wyzwanie, ale dla potrzeb programu niedostępne leśne ostępy udaje Las Kabacki. Okazuje się, że Adam Wajrak lubi zjeść i swojsko, i egzotycznie. W menu programu: barszcz czerwony i pierogi z rydzów oraz „pulpo a la gallego”, czyli ośmiornica po galicyjsku.


z chomika aaarek70

  • 191,7 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa spotyka się z mistrzynią olimpijską w ambasadzie Korei Płd. w Warszawie. Irena Szewińska, która jest wielką miłośniczką kuchni koreańskiej, opowiada o swoich ulubionych daniach. Okrasa pokazuje, jak przyrządzać potrawy z koreańskich grzybów, ryżu, kapusty, a także wodorostów, które mają niezwykłe właściwości zdrowotne.


z chomika aaarek70

  • 191,1 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa Michała Ogórka to śląskie makówki i gołąbki. Karol Okrasa przygotowuje dla znanego satyryka własną wersję obu specjałów.


z chomika aaarek70

  • 192,2 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


– Nie jestem w stanie powiedzieć, czego nie lubię w kuchni – Wojciech Pszoniak reklamuje sam siebie jako mało wybrednego adresata kulinarnych pyszności. Czy rzeczywiście Karol Okrasa nie będzie miał problemów z przygotowaniem dla niego potrawy, która przeniesie go w czasie do dzieciństwa? Podejrzewamy, że to jednak kokieteria ze strony znanego aktora, który zna się na kuchni jak mało kto.


z chomika aaarek70

  • 191,8 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Karol Okrasa podejmuje w swojej kuchni właścicielkę niezwykle charakterystycznego i zaraźliwego śmiechu - Katarzynę Pakosińską. Artystka, która potrafi rozśmieszyć całą Polskę, jest również znana ze swojej fascynacji Gruzją, dlatego w menu odcinka nie zabraknie potraw z tamtych stron. Będą to chaczapuri i czachochbili – gruziński placek z serem i kurczak w cebuli i pomidorach. Kuchnię polską będzie dumnie reprezentować zupa grzybowa z lanymi kluseczkami.


z chomika aaarek70

  • 189,8 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Dla znanej aktorki Karol Okrasa przygotowuje sztufadę wołową i pyrki z gzikiem.


z chomika aaarek70

  • 189,1 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


W specjalnym świątecznym wydaniu „Smaków czasu z Karolem Okrasą” gośćmi są Kamila i Andrzej Łapiccy. O przedwojennych wigilijnych tradycjach i smakach opowiada Andrzej Łapicki.


z chomika aaarek70

  • 194,7 MB
  • 19 maj 11 22:48
obrazek


Bohaterką tego odcinka jest Małgorzata Braunek.
Karol Okrasa udaje się do małej kawiarenki w Wilanowie, gdzie spotka
się z aktorką, znaną m. in. z "Potopu" i "Lalki". Po wielu latach przerwy wróciła
na ekrany rolą Basi w serialach Jedynki "Dom nad rozlewiskiem" i "Miłość nad rozlewiskiem".
Od trzydziestu lat aktorka wyznaje buddyzm i jest wegetarianką.
Małgorzata Braunek opowie o swoim dzieciństwie spędzonym w Wielkopolsce, o domowej
kuchni mamy, także poprosi Karola Okrasę o przygotowanie przysmaku, który ostatni raz jadła
bardzo dawno temu. Będzie to pochodząca z poznańskiego zupa "nic". Aktorka jada wszystkie
potrawy wegetariańskie, a najchętniej szpinak i pomidory.
Przygotowana prze karola Okrasę zupa "nic" powstanie na bazie jajek i mleka. Na drugie
danie mistrz kuchni poleca strudel z ciasta francuskiego z nadzieniem ze szpinaku, karczochów,
suszonych pomidorów i sera.


z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 19 maj 11 22:48
Mięso pieczone, duszone lub smażone jest w naszej kuchni składnikiem zdecydowanie dominującym i to już od czasów staropolskich. Od zawsze lubimy wędliny. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez choćby plasterka aromatycznej i soczystej szynki, a sława polskich kiełbas dotarła do wielu krajów świata. I nie ma się czemu dziwić!

z chomika aaarek70

  • 71,6 MB
  • 19 maj 11 22:48
W programie potrawy z fasoli. Warzywo to znane jest w Europie dopiero kilkaset lat. Mieszkańcy Starego Kontynentu zawdzięczają ją Hiszpanom i Portugalczykom, którzy przywieźli ją z Ameryki jako kulinarną ciekawostkę. Dziś fasola znana jest na całym świecie. Zanotowano istnienie ponad 200 odmian, z których 20 uprawia się w celach spożywczych.

z chomika aaarek70

  • 71,0 MB
  • 19 maj 11 22:48
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znanym żeglarzem,
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 79,0 MB
  • 19 maj 11 22:48
Program kulinarny, którego każde wydanie ma odrębny temat. Wraz z autorami programu
widzowie odbywają wyprawy kulinarne do różnych regionów Polski i świata. Zawodowy kucharz
Karol Okrasa omawia produkty, które posłużą do przygotowania prezentowanego dania, podkreślając
ich zdrowotne walory.
W tym odcinku w poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa odwiedzi konkurs Młodych
Talentów Kulinarnych. Uczestnicy, młodzi kucharze do 30 roku życia, walczą o najwyższe trofeum,
przygotowując konkursowe dania. Tematem jest kuchnia polska, a obowiązkowymi składnikami:
kaczka, korzeń pietruszki i soczewica. Startuje 16 drużyn. W jury merytorycznym zasiadają wybitni
szefowie kuchni: Włoch, Szwajcar, Francuz, Grek i Polak. Walory artystyczne ocenia z kolei jury
złożone ze znanych ludzi sztuki. Ze zwycięską drużyną Karol Okrasa przygotuje dla widzów konkursowe
dania.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 19 maj 11 22:48
Tym razem Karol Okrasa rusza konno do Wysowej. W tej pięknej uzdrowiskowej miejscowości odwiedzi panią Irenę Sulicz, która od lat w prowadzonej przez siebie karczmie pieczołowicie odtwarza stare łemkowskie przepisy. Jako pierwsze danie oboje zaprezentują kiesełycie z komperami, czyli łemkowski żur owsiany z ziemniakami oraz kiszeniaki, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą i grzybami.

z chomika aaarek70

  • 79,2 MB
  • 19 maj 11 22:48
Nad Zalewem Żywieckim w Tresnej Karol Okrasa spotyka pana
Ryszarda Siudego, który wędzi ryby i przyrządza z nich niezwykle
przysmaki. Pan Ryszard, na co dzień pracownik elektrowni na zaporze
w Tresnej, jest znany bywalcom jarmarków żywności regionalnej
ze wspaniałej polędwicy z wędzonego suma. Karol Okrasa i Ryszard Siudy
pokażą, jak przyrządzić polędwicę z suma z sałatką z młodych ziemniaków
oraz sandacza smażonego z boczkiem.

z chomika aaarek70

  • 79,1 MB
  • 19 maj 11 22:48
W tym odcinku Karol Okrasa przemierza bojerem jezioro Niegocin, znajdujące się nieopodal Giżycka. Dociera do miejscowości Rydzewo, gdzie odwiedza Selwinę Nowakowską - miłośniczkę i wielką znawczynię miejscowych tradycji kulinarnych. Selwina Nowakowska pokaże jak przyrządza się plińce z pomoczką, czyli rodzaj placków z ziemniaków podawanych z boczkiem i pomoczką - pastą z twarożku, cebuli i czosnku. W programie będzie mowa także o innych daniach regionalnych.

z chomika aaarek70

  • 78,5 MB
  • 19 maj 11 22:48
W poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa dociera do zamku
w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się
w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze,
kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali?
W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania
godne rycerskiego stołu.

z chomika aaarek70

  • 79,6 MB
  • 19 maj 11 22:48
Przez wiele lat dorsz był uosobieniem taniej i byle jakiej ryby. Wynikało to z jego obfitości – nie cenimy zbytnio tego, czego mamy w nadmiarze. Ale te czasy minęły. Dziś dorsza jest coraz mniej, a jego ceny rosną. Z powszedniej ryby, zazwyczaj smażonej w panierce i podawanej z surówką z kiszonej kapusty, zamienił się w rybę wykwintną, serwowaną na najelegantszych przyjęciach. W tym odcinku Karol Okrasa prezentuje nowe pomysły na dania z dorszem w roli głównej.

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 19 maj 11 22:48
Tym razem Karol Okrasa w ramach swojej podróży kulinarnej przez Wielkopolskę odwiedza dawny pałac Jabłonowskich i stadninę koni w Racocie. W dawnej wozowni, obok historycznego powozu, którym Ignacy Jan Paderewski wjeżdżał w 1918 roku do Poznania, Karol wraz ze swym pierwszym gościem, panem Andrzejem Kuźmińskim, przygotują pierwsze danie - typowo wielkopolską zupę ślepe ryby z ziemniaków. Następnie w pięknych pałacowych wnętrzach przygotuje, wraz z prezesem stadniny koni, panem Romualdem Kamińskim, drugą potrawę - kotlet Wilhelma Orańskiego. Wilhelm Orański, namiestnik Niderlandów, był w XIX wieku jednym z właścicieli pałacu, który po I wojnie światowej stanowił rezydencję polskich prezydentów, a bywali tu Ignacy Mościcki i Józef Piłsudski.

z chomika aaarek70

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    138
  • pliki muzyczne
    0

138 plików
17,25 GB

danio5000

danio5000 napisano 30.07.2014 16:37

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie po Filmy Religijne , lecz nie tylko . Na moim chomiku znajdziesz również świadectwa i wykłady Religijne , które warto posłuchać . Na moim chomiku jest Free co tydzień w piątki . Zapraszam do pobierania i CHOMIKOWANIA . Życzę miłego i spokojnego dnia .Pozdrawiam Daniel

macko1712 napisano 9.08.2014 11:40

zgłoś do usunięcia
e4b4gcxuv5

e4b4gcxuv5 napisano 15.08.2014 16:33

zgłoś do usunięcia

Skonczyla mi sie kasa na koncie, weszlam w te darmowe doladowania co tak reklamuja...

Od poczatku myslalam ze to sciema a jednak nie! dostalam darmowe doladowanie do plusa za 30 zl.

To ta stronka: theshorte.tk/e7q2

DISCOOL

DISCOOL napisano 17.08.2014 18:47

zgłoś do usunięcia
skarbnicawiedzy

skarbnicawiedzy napisano 20.08.2014 12:32

zgłoś do usunięcia
krótki opis obrazka
witek1005

witek1005 napisano 25.08.2014 11:22

zgłoś do usunięcia
e4b4gcxuv5

e4b4gcxuv5 napisano 26.08.2014 16:21

zgłoś do usunięcia

Skonczyla mi sie kasa na koncie, weszlam w te darmowe doladowania co tak reklamuja...

Od poczatku myslalam ze to sciema a jednak nie! dostalam darmowe doladowanie do plusa za 30 zl.

To ta stronka: theshorte.tk/79gj

Najnowsze-filmy-gry-chomikuj

Najnowsze-filmy-gry-chomikuj napisano 7.09.2014 15:49

zgłoś do usunięcia
FILMY GRY PC SERIALE BAJKI
 

WIELKIE FREE NA START!!!

NOWA JAKOŚĆ NA chomikuj.pl - sprawdź sam!

Najnowsze filmy!

Nowe gry PC w jednym pliku!

Polskie i zagraniczne seriale!

Klasyczne bajki!

Autorska akcja "FREE za pobieranie"

Darmowy transfer!

KLIKNIJ TUTAJ, ABY WEJŚĆ DO MOJEGO KRÓLESTWA
skarbnicawiedzy

skarbnicawiedzy napisano 9.09.2014 16:52

zgłoś do usunięcia
Serdecznie zapraszam do mnie

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności