Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
BarbaraLK
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Barbara

widziany: 19.12.2014 13:54

dodatkowe uprawnienia
  • pliki muzyczne
    10688
  • pliki wideo
    10595
  • obrazy
    38273
  • dokumenty
    7269

69200 plików
3642,38 GB

Ukryj opis Rozwiń
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 9 KB
  • 9 cze 10 19:08
Zniczek (Regulus ignicapillus (Temminck, 1820)) - mały ptak z rodziny pokrzewkowatych, zamieszkujący Europę na zachód od Bugu, Azję Mniejszą i Maghreb. Wędrowny (przeloty III-V i VIII-X). Zimuje w północnej Afryce, południowej Francji i na Półwyspie Iberyjskim. W Polsce nieliczny ptak lęgowy głównie w zachodniej i północnej części kraju, a także w górach do górnej granicy lasu.

Cechy gatunku
Jeden z najmniejszych ptaków Europy. Bardzo podobny do mysikrólika, ale o jaskrawszym upierzeniu i wyrazistszym rysunku na głowie - przez oko przechodzi czarny pasek, a nad okiem wyraźna biała brew. Na wierzchu głowy jaskrawa pomarańczowozłota (samiec) lub żółta (samica) kreska z czarną obwódką. Podczas toków samiec pokazuje tę kreskę, unosząc pióra na wierzchu głowy - od tego "znicza" pochodzi polska nazwa ptaka. Poza tym obie płci ubarwione podobnie: z wierzchu oliwkowozielone, od spodu jasnooliwkowe (bardziej zielone niż mysikrólik). Młode podobne do dorosłych, ale z jednolicie szarą głową.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 9 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 13-16 cm
waga ok. 6 g

z chomika KasiaAnia

  • 130 KB
  • 9 cze 10 19:08
Wróbel (wróbel domowy, wróbel zwyczajny, jagodnik) (Passer domesticus), - mały ptak osiadły z rodziny wróbli, zamieszkujący Europę i Azję. Pierwotnie ptak półpustyń i stepów, pochodzi prawdopodobnie z Półwyspu Arabskiego i Azji Mniejszej. Skolonizował ludzkie osiedla wraz z rozwojem rolnictwa, prawdopodobnie przed kilkoma tysiącami lat. Występuje wszędzie tam, gdzie mieszka człowiek. Introdukowany (celowo lub przypadkiem) w Ameryce Północnej, Australii i Nowej Zelandii.

W Polsce obecnie bardzo liczny ptak lęgowy, jednak jeszcze w czasach króla Augusta Mocnego wróbla domowego w naszym kraju nie obserwowano

z chomika KasiaAnia

  • 63 KB
  • 9 cze 10 19:08

z chomika KasiaAnia

  • 9 KB
  • 9 cze 10 19:08
Cechy gatunku
Krępy, o stosunkowo dużej głowie i mocnym dziobie. U samca wierzch ciała brązowy z ciemniejszymi paskami, spód szary. Policzki szare, oddzielone brązową pręgą od szarego wierzchu głowy. Na podgardlu czarny śliniak. Na policzku, w odróżnieniu od mazurka, brak czarnej plamki, a na skrzydle tylko jedna biała pręga. Dziób w okresie lęgowym czarny, a poza nim szary. Nogi brązowe lub różowe. Samice o szarobrązowym upierzeniu, na grzbiecie paskowanym, bez wyraźnych cech charakterystycznych. Nad okiem nie zawsze wyraźna jaśniejsza brew. Nogi różowe, dziób szary. Młode podobne do samic. Podgatunek P. domesticus italiae (występujący na Półwyspie Apenińskim) od podgatunku nominatywnego P. domesticus domesticus różni się jednolicie brązowym wierzchem głowy i karkiem oraz białymi policzkami.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 14-15 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 21 cm
waga ok. 30 g
Biotop

z chomika KasiaAnia

  • 18 KB
  • 9 cze 10 19:08
Długość ciała: 12–13 cm

Drobny, smukły, niepozornie ubarwiony ptak. Wierzch ciała oliwkowobrunatny z łuskowanym, brunatnym rysunkiem na grzbiecie układającym się w smugi. Nad okiem mało wyrazista, jasna brew. Spód ciała beżowy z delikatnymi kreskami na bokach piesi i brzucha oraz pokrywach podogonowych.

Trudny do obserwacji z powodu skrytego trybu życia i zwyczaju przemieszczania się na piechotę wśród traw. Częściej można usłyszeć jego monotonny głos przypominający cykanie pasikonika.

z chomika KasiaAnia

  • 0,7 MB
  • 9 cze 10 19:08

z chomika KasiaAnia

  • 1,2 MB
  • 9 cze 10 19:07

z chomika KasiaAnia

  • 33 KB
  • 9 cze 10 19:07
Skowronek borowy, inaczej nazywany lerką jest najmniejszym polskim skowronkiem. Długość jego ciała wynosi do 15 cm, a rozpiętość skrzydeł do 30 cm. W locie widać wyraźnie jego krępą sylwetkę, szerokie skrzydełka i krótki ogonek. Samica i samiec wyglądają identycznie. Wierzch ciała maja brązowoszary, brzuszek szary, a pierś mocno kreskowaną. Charakterystyczne są ich długie białawe brwi i rude policzki. Skowronek jest jednym z niewielu gatunków ptaków, które śpiewają nocą.

Preferują miejsca suche, piaszczyste i żwirowe, gdzie krótka trawa ułatwia żerowanie, a rosnące luźno drzewa są dobrymi punktami do obserwacji i śpiewu. W borach sosnowych lerki często można spotkać na zrębach. Unikają terenów intensywnie zagospodarowanych rolniczo, lubią natomiast okolice opuszczonych domostw i na zarastające łąki z zadrzewieniami. Gniazdo lerka zakłada na ziemi, wśród wrzosów, wysokiej trawy lub paproci, w wykopanym zagłębieniu. Wykłada je liśćmi, trawą, mchem i igłami sosnowymi.

z chomika KasiaAnia

  • 37 KB
  • 9 cze 10 19:07
Dawniej klasyfikowana jako podrodzina Sterninae rodziny mew Laridae. Obejmuje gatunki wodne, zamieszkujące cały świat.

Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:
* wysmukłe ciało
* duża głowa z prostym, ostro zakończonym dziobem
* krótkie nogi
* długi, rozwidlony ogon
* upierzenie zwykle białe z domieszką koloru czarnego
* doskonali lotnicy, ale słabo chodzą po ziemi
* większość gatunków pływa niechętnie
* pożywienie zdobywają w wodzie pikując na nie z góry, czasem biernie nurkują (wykorzystując rozpęd); niektóre chwytają owady w locie
* żywią się niemal wyłącznie drobnymi rybami i bezkręgowcami wodnymi
* zamieszkują brzegi zbiorników zarówno słodkowodnych, jak i słonych.

z chomika KasiaAnia

  • 44 KB
  • 9 cze 10 19:07

zachomikowany

  • 0,8 MB
  • 9 cze 10 19:07

z chomika KasiaAnia

  • 9 KB
  • 9 cze 10 19:07
Pliszka górska
(Motacilla cinerea)

Rodzina: Pliszkowate

Długość ciała: 18–19 cm

Smukła pliszka, podobna do pliszki żółtej, ale o dłuższym ogonie. Wierzch ciała popielaty z wyjątkiem czarniawych skrzydeł, spód żółty. Samiec ma czarne gardło. Samica mniej skontrastowana, nie tak jednolicie żółta od spodu, z białym gardłem. Ogon czarny z białymi skrajami.

Pliszka górska jest ozdobą górskich potoków, ruchliwa i rzucająca się w oczy, przysiada co chwila na kamieniach i dyga ogonem.

z chomika KasiaAnia

  • 0,8 MB
  • 9 cze 10 19:07

z chomika KasiaAnia

  • 20 KB
  • 9 cze 10 19:07
Pierwiosnek (Phylloscopus collybita (Vieillot, 1817)) - niewielki ptak wędrowny z rodziny pokrzewkowatych, zamieszkujący nieomal całą Europę, Syberię, Azję Mniejszą oraz Wyspy Kanaryjskie i góry Atlas. Zimuje w pasie od północno - wschodniej Afryki po Dekan, lokalnie też w innych częściach Afryki. Przeloty III-IV i VIII-X. W Polsce liczny ptak lęgowy (lokalnie może być bardzo liczny).

Cechy gatunku
Obie płci ubarwione jednakowo. Smukła, delikatna sylwetka. Ogólnie upierzenie zielonkawoszare, na spodzie ciała jasnobeżowe. Oczy ciemne, nad nimi żółtawa brew. Nogi ciemnoszare. Bardzo podobny do piecuszka, który jest jednak ubarwiony dużo intensywniej i ma nogi brązowopomarańczowe; oraz do świstunki leśnej, która jednak jest większa i ma proporcjonalnie dłuższe skrzydła i krótszy ogon.
Bardzo ruchliwy i trudny w obserwacji. Charakterystycznie potrząsa ogonem i skrzydłami, również w trakcie śpiewania.
Śpiew: charakterystyczne dwusylabowe "cilp calp cilp calp...". Od tego śpiewu pochodzą zwyczajowe nazwy piecuszka w niektórych językach, np. angielskim (chiffchaff), niemieckim (Zilpzalp) czy holenderskim (Tjiftjaf).

z chomika KasiaAnia

  • 217 KB
  • 9 cze 10 19:07
Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) - gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych, spotykanego w Ameryce Północnej. Jest najlepiej rozpoznawalnym ptakiem i jednocześnie symbolem narodowym w Stanach Zjednoczonych. Znane są obecnie dwa podgatunki tych orłanów i są one blisko spokrewnione z bielikami. Większość populacji występuje w Kanadzie, Alasce, we wszystkich stanach USA i w Meksyku. Są spotykane nad otwartą wodą w pobliżu dużych zbiorników wodnych (np. jezior), lub nad oceanem. Gniazda zakładają na starych drzewach.

Są dużymi ptakami o długości ciała od 71 do 96 cm, z rozpiętością skrzydeł od 168 do 244 cm, oraz wagą od 3 do 6,3 kg. Samice są o około 25% większe niż samce[1]. Młode mają brązowe upierzenie ciała, białą głowę i ogon, jaskrawo żółte tęczówki i stopy, oraz haczykowaty dziób. Podrostki są całkowicie brązowe, poza żółtymi stopami. Samce i samice są identyczne pod względem upierzenia. Żywią się głównie rybami, ale są żywicielami oportunistycznymi. Polują na ryby wykorzystując lot opadający i wyciągając je z wody za pomocą szponów. Osiągają dojrzałość płciową w wieku czterech, lub pięciu lat. Na wolności dożywają do lat trzydziestu, ale zwykle dłużej żyją w niewoli[2]. Budują największe gniazda ze wszystkich ptaków występujących w Ameryce Północnej. Ich głębokość dochodzi do 4 metrów, szerokość do 2,5 metra,

z chomika KasiaAnia

  • 29 KB
  • 9 cze 10 19:07

zachomikowany

  • 1 KB
  • 9 cze 10 19:06

z chomika KasiaAnia

  • 1,4 MB
  • 9 cze 10 19:06

z chomika KasiaAnia

  • 14 KB
  • 9 cze 10 19:06
Kos (Turdus merula) – średni ptak częściowo wędrowny z rodziny drozdowatych, zamieszkujący prawie całą Europę, dużą część środkowej, południowej i wschodniej Azji oraz północno-zachodnią Afrykę. Introdukowany w Australii, Nowej Zelandii i okolicznych wyspach. W Polsce rozpowszechniony, średnio liczny ptak lęgowy, lokalnie może być liczny.

Europejskie ptaki (poza osobnikami z miast) zimują na południu Europy, azjatyckie - na południe od lęgowisk. Przeloty w marcu i kwietniu oraz październiku i listopadzie. Populacje miejskie są osiadłe.Waga
ok. 75-110 g
Głos
Alarmuje krótkim, ostrym "czuk", przy spłoszeniu szybko powtarzanym i przechodzącym w głośny jazgot. Śpiew powolny, czysty, składa się z melodyjnych fletowych gwizdów podzielonych na wyraźne, zróżnicowane zwrotki. Do śpiewu wplata świergotliwe motywy i naśladownictwa.

z chomika KasiaAnia

  • 1,4 MB
  • 9 cze 10 19:06

z chomika KasiaAnia

  • 8 KB
  • 9 cze 10 19:06
Kopciuszek (Phoenicurus ochruros) - mały ptak wędrowny z rodziny drozdowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku.Wymiary średnie
dł. ciała ok. 14-16 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 23-26 cm
waga ok. 14-18 g
Biotop
Gatunek uległ synantropizacji. Najchętniej zamieszkuje zabudowania, ruiny, a nawet tereny silnie zurbanizowane, pod warunkiem dostępu do otwartych terenów zielonych gdzie żeruje. Poza tym zamieszkuje otwarte łąki ze skałami.
Gniazdo
Zawsze osłonięte od góry, wysłane różnorodnym materiałem. Pierwotnie w szczelinach skalnych, obecnie zazwyczaj w szczelinach budynków, pod dachem a także półotwartych budkach lęgowych.

z chomika KasiaAnia

  • 0,8 MB
  • 9 cze 10 19:06

z chomika KasiaAnia

  • 9 KB
  • 9 cze 10 19:06
KLĄSKAWKA Rodzina: Drozdowate

Długość ciała: 12–13 cm

Podobna do pokląskwy, ale ciemniej ubarwiona. Samiec w szacie godowej ma czarną głowę i brunatny wierzch ciała z zaznaczonymi jaśniejszymi smugami. U nasady skrzydeł dwie białe podłużne plamy, a na bokach szyi biały kołnierzyk. Pierś i boki brzucha rdzawoczerwone. Ogon czarny, a kuper rudawy, czarno kreskowany. Samica mniej skontrastowana, z brunatną głową.

Kląskawka zastępuje pokląskwę na bardziej suchych terenach. Stopniowo poszerza swój zasięg ku północy i wielu okolicach jest już stałym elementem otwartego krajobrazu.


Rozmieszczenie Występuje niemal w całym kraju, ale w południowej połowie kraju regularnie i dość powszechnie, podczas gdy na północy nierównomiernie i lokalnie jej brak
Występowanie Otwarte, nasłonecznione tereny pagórkowate lub nizinne, pokryte roślinnością trawiastą i zielną, rzadkim krzewami, nieużytki, ugory, tereny przydrożne i wzdłuż nasypów kolejowych
Siedliska łąki
Liczebność Nieliczny ptak lęgowy
Gniazdo Na ziemi, ukryte w roślinności zielnej, uwite z traw, korzonków i mchu, wyścielone włosiem i sierścią
Lęg 5–6 zielonkawych, rdzawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie ok. 13 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach
Pokarm Drobne bezkręgowce, głównie różne owady i ich larwy
Wędrówki Wędrowna. Przylot: III–IV, odlot: VIII–X

z chomika KasiaAnia

  • 0,8 MB
  • 9 cze 10 19:06

z chomika KasiaAnia

  • 261 KB
  • 9 cze 10 19:06
Kawka jest wielkości gołębia, ciało długości 29-33cm, skrzydła rozpiętości ok. 67cm. Czarna, szary kark, czasem jasny. Dla laików każdy czarny ptak to wrona, ale zapamiętaj - najmniejszy ptak z "czarnych" z wyraźnie jaśniejszym karkiem to musi być kawka.
Kawka to bardzo pospolity ptak, ale bardzo ciekawy. Podobno inteligencka śmietanka wśród ptaków. Przestrzega hierarchii stada, szefem grupy kawek jest samica, a jej córki dziedziczą po niej pozycję w stadzie. Samica stojąca wysoko w hierarchii nie zwiąże się z byle samcem.
Kawki odżywiają się niemal wszystkim co nadaje się do jedzenia, są częstym gościem wysypisk śmieci, karmników. Nie gardzą też dżdżownicami, pszczołami zbieranymi z kwitnących mleczy(tak, tak - w tym roku odkryłem po co to kawki siedzą na kwitnących łąkach!). Niektóre z kawek- w okresie gdy młode wróbli wylatują z gniazd- polują zaciekle na nie, nie pomoże im wtedy ucieczka pod samochód, w krzaki... Jako myśliwy jest bardzo zawzięta.
Wysiadują najczęściej 4-6 jaj w gnieździe znajdującym się np. w dziupli, otworze wentylacyjnym w ścianie, czasem kominie - możliwy jest konflikt... Młode opuszczają gniazdo przeważnie w połowie czerwca, czasem zdarza się, że zbyt wcześnie i... Rodzice kawki karmią pisklę (jak podobno dużo ptaków), które wypadło z gniazda i nie umie latać. Siedzi taka sierota w trawie, krzakach i jak nie wypatrzy jej kot, spokojnie doczeka pełni sił i zdolności do lotu. Niestety często ludzie tego nie wiedzą i biorą takie pisklęta do domu. W połączeniu z niewiedzą na temat karmienia piskląt i brakiem przygotowania do ptasiego życia na wolności- pewna śmierć...

Występowanie:
Kawki zimują w Polsce, w stadach razem z gawronami, czasem przelatują na obszar o łagodniejszym klimacie
Obecnie kawka nauczyła się współżyć z człowiekiem i żyje tylko w pobliżu ludzi, w lesie kawka to rzadkość.

z chomika KasiaAnia

  • 160 KB
  • 9 cze 10 19:05

z chomika KasiaAnia

  • 0,9 MB
  • 9 cze 10 19:05

z chomika KasiaAnia

  • 13 KB
  • 9 cze 10 19:05
Kapturka (pokrzewka czarnołbista, pokrzewka czarnogłowa) (Sylvia atricapilla (L., 1758)) - mały ptak częściowo wędrowny z rodziny pokrzewkowatych, zamieszkujący niemal całą Europę (bez północnych części Półwyspu Skandynawskiego) oraz północną Afrykę. Ptaki z południa osiadłe, z północy - wędrowne (przeloty IV-V i VIII-X), zimują w południowej Europie i północnej Afryce. W Polsce średnio liczny (lokalnie liczny) ptak lęgowy. W zdecydowanej większości odlatuje na zimę na południe, jednak coraz częstsze są przypadki zimowania w kraju.

Cechy gatunku
Samiec ma na głowie czarną czapeczkę sięgającą do krawędzi oka. Policzki i potylica szare. Wierzch ciała popielatoszary, spód biały, na piersi z odcieniem srebrnoszarym. Dziób i nogi szare. Samica ma czapeczkę brązową, również wierzch ciała bardziej brązowy. Młode podobne do samic. Ubarwieniem nieco przypomina sikorę ubogą.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 12 cm
rozpiętość skrzydeł 20-23 cm
waga 21 g
Biotop
Lasy liściaste i mieszane, większe zadrzewienia śródpolne, ogrody, parki wiejskie i miejskie, większe skupiska krzewów.
Gniazdo
Na wysokości 40-120 cm nad ziemią, zawsze w miejscu ocienionym, w bocznych gałązkach krzewu lub drzewka.Budowę paru gniazd rozpoczynają samce, które jako pierwsze przylatują na tereny lęgowe. Gniazda budowane są do ok. 1/3 ich końcowych rozmiarów ( gniazda takie nazywane są godowymi, próbnymi albo samczymi) i po kolei są przedstawione samicom, które wybierają jedne z nich i wraz z samcem dokonują dalszej rozbudowy. Zdarza się, że samica nie zaakceptuje żadnego gniazda i wówczas razem rozpoczynają budowę od podstaw w innym miejscu.
Jaja
Lęgi rozciągnięte od maja do początków lipca. W zniesieniu 4-6 jaj o średnich wymiarach 20x14 mm, o tle jasnobrązowym i ciemnobrązowych, nielicznych plamkach.
Wysiadywanie
Od złożenia ostatniego jaja trwa przez okres 13-14 dni. Ptaki często wysiadują jajo kukułki.

z chomika KasiaAnia

  • 39 KB
  • 9 cze 10 19:05
Jerzyk
Jest najdłużej latającym ptakiem świata. Potrafi krążyć w powietrzu bez lądowania nawet 3 lata. Wykorzystuje do tego prądy wstępujące, które jest w stanie wyczuć z odległości nawet 1000 km. Śpi, je w powietrzu. Ląduje tylko podczas okresu lęgowego, kiedy składa jaja. Jest też rekordzistą w prędkości lotu aktywnego – potrafi osiągnąć nawet 200 km/h.

z chomika KasiaAnia

  • 0,8 MB
  • 9 cze 10 19:05

z chomika KasiaAnia

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Odtwórz folderOdtwórz folder
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    38
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    60

98 plików
51,95 MB

Tylko_wiedza

Tylko_wiedza napisano 28.11.2014 09:30

zgłoś do usunięcia
Miłego dnia.
Ewa_Pd

Ewa_Pd napisano 1.12.2014 08:38

zgłoś do usunięcia
Tylko_wiedza

Tylko_wiedza napisano 1.12.2014 08:44

zgłoś do usunięcia
obrazek
Ewa_Pd

Ewa_Pd napisano 3.12.2014 08:29

zgłoś do usunięcia
Tylko_wiedza

Tylko_wiedza napisano 3.12.2014 08:43

zgłoś do usunięcia
Tylko_wiedza

Tylko_wiedza napisano 5.12.2014 10:06

zgłoś do usunięcia
Ewa_Pd

Ewa_Pd napisano 6.12.2014 09:58

zgłoś do usunięcia
Już idę z prezentami.
obrazek
Tylko_wiedza

Tylko_wiedza napisano 6.12.2014 10:36

zgłoś do usunięcia
Ewa_Pd

Ewa_Pd napisano 18.12.2014 09:28

zgłoś do usunięcia
dziadek1970

dziadek1970 napisano 19.12.2014 20:13

zgłoś do usunięcia
Co czynisz ?

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności