Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

6.jpg

Porady - Triki - 6.jpg
Download: 6.jpg

139 KB

(666px x 675px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować



Aby potrawa była smaczna i oryginalna, często nie wystarcza przygotowanie jej dokładnie według przepisu. Są różne sposoby i sztuczki ułatwiające przyrządzanie dań
Nie z każdej mąki
Smak i wygląd drożdżowego ciasta zależy między innymi od właściwie dobranej mąki. Przede wszystkim musi być świeża. Taka mąka, gdy ją ściśniemy w dłoni, zbija się w grudki, ale po rozprostowaniu dłoni natychmiast się rozsypuje. Jest miękka, słodkawa, ma przyjemny zapach, a przy zagniataniu lekko chrzęści. Znaczenie ma też dobór odpowiedniego gatunku mąki do konkretnego rodzaju ciasta. Do ciast kruchych i pół-kruchych najlepsza jest
krupczatka. Natomiast ciasta drożdżowe i smażone dobrze się udają, jeśli przy¬rządzimy je z mąki pszennej (2/3) wy¬mieszanej z krupczatka (1/3). Na strudle najlepsza jest bardzo miałka i do¬brze przesiana mąka pszenna. Przesiewa¬nie mąki jest wskazane w każdym przypadku - w ten sposób bowiem napowietrza się ją i pozbawia zanieczyszczeń.

Dodatki do ciast drożdżowych
Są to bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, smażona lub kandyzowana skórka pomarańczowa, a także aromaty i esencje zapachowe. Ingrediencje te korzystnie wpływają na smak i zapach ciasta. Zapracowanym paniom do¬mu, które nie lubią celebracji z przygotowywaniem rozczynu, polecamy drożdże instant - dodaje się je wprost do mąki i od razu zagniata z innymi składnikami. Do tradycyjnych bab i placków pasuje lukier, który nie tylko dodaje im smaku i urody, ale także chroni przed wysychaniem. Niestety, w sprzedaży nie ma gotowych lukrów. Jeśli drożdżowe ciasto na¬sączymy ponczem, możemy wykończyć je gotową polewą.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Porady - Triki - Nakrycie stołu 8.jpg
Podkreślą odświętność chwili i jest wyrazem naszego szac ...
Podkreślą odświętność chwili i jest wyrazem naszego szacunku dla zaproszonych gości. Nie potrzeba jednak szczególnej okazji, by przygotować stołową dekoracje. Wszak nawet skromnej kolacji z przyjaciółmi można nadać interesującą oprawę - zasną uczta dla oczu znakomicie dopełni ucztę dla żołądka! Na stole nie stawiamy alkoholu! Bateria butelek nie doda mu uroku i bedzie przeszkadzała biesiadnikom. Serwowaniem alkoholu powinien zajmowac się pan domu i najlepiej jeśli postawi go na bocznym stoliku, gdzieś w pobliżu. Ważne jest czy nakrywając stół, znane jest wcześniej menu - wówczas nakrywa się go zgodnie z ustalonym zamówieniem przed przybyciem gości, gdy zaś menu nie jest znane, nakrycie dostosowuje się do wybranych przez gości potraw i napojów. Podobnie jest z alkoholem - jeżeli został wcześniej wybrany, ustawiamy kieliszki na stole, jeżeli nie, to nakrywamy odpowiednim szkłem po przyjściu gości.
Porady - Triki - Nakrycie stołu 6.jpg
Nakrycie stołu. Nakrycie i przybranie stołu nie należy ...
Nakrycie stołu. Nakrycie i przybranie stołu nie należy do wydziału kuchni, jednakowoż obeznanie się z niem przy większych obiadach jest dla gospodyni konieczne. Stół ustawia się wzdłuż pokoju, jeżeli zaś pokój nie jest dość długi, można w podkowę ustawić; miejsca rachuje się na osobę 3 stopy. Po nakryciu obrusem stawia się na środku stołu wazon z kwiatami lub baumkuch, kosze z owocami, zastawę z deserem, świece w kandelabrach, jeżeli pokój nie jest lampami oświetlony w odstępach stosownych, kilka drobnych naczyń z solą, pieprzem i cukrem etc. Dla każdej osoby z brzegu stołu stawia się w pewnej odległości płytki talerz, na talerzu elegancko ustawiona serwetka z bułeczką. Na prawo każdego talerza, widelec, nóż i łyżka, które zmieniać za każdą potrawą należy. Przed każdego nakryciem kilka różnych kieliszków, stosownie do jakości i ilości win, mających być podawanych w czasie uczty, i szklanki. Karafki z wodą i winem powinny być w pewnej odległości tak porozstawiane po stole, że każdy z gości łatwo sięgnąć może, nie deranżując sąsiada; wreszcie przed każdym nakryciem stawia się krzesło. W wielu domach utrzymał się jeszcze zwyczaj sadzania najpoważniejszych osób z prawej strony stołu, zaczynając od rogu; zwyczaj ten już teraz niemodny, gdyż, tylko środek stołu jest uważany za pierwsze miejsce. Od tego miejsca poczyna służba obnoszenie potraw, jedna w prawo, druga w lewo, podając półmisek z lewej strony. Na 10 osób potrzebny 1 służący, oprócz tego inni donoszą sosy do potraw lub podstawki z octem, oliwą i musztardą. Po zmianie talerzy, widelce i noży podaje się następne dania w nowym porządku. Po obiedzie podaje się zwykle w przyległym salonie czarną kawę oraz likiery i koniak. Do kolacji ciepłej nakrywa się stół jak do obiadu, lecz często nie siada się do wspólnego stołu, tylko służba roznosi po małych stoliczkach serwety, talerze, widelce, noże i obnosi potrawy. Bardzo u nas weszła w zwyczaj zimna kolacja, tak zwana herbata angielska; w takim razie zastawia się bufet, ubiera elegancko w środku kwiatami, po bokach stawiają się konfitury, ciasta, kandelabry z świecami, po obu końcach stołu talerze, serwety, noże, widelce, łyżki i zastawia się zimną kolacją podług gustu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności